Naručite se na COVID-19 brzi antigenski test pozivom na broj telefona 01/5566425.

5 zanimljivosti o zubnim implantatima

Zubni implantati su promijenili povijest stomatologije, i omogućili ljudima da nakon gubitka zubi uz njih vrate prirodnu funkcionalnost čeljusti. Kao oralni kirurg s puno godina radnog iskustva, rado ću s Vama podijeliti neke zanimljive činjenice koje sigurno niste znali, a vjerujem da ćete se osjećati sigurnije kad ih pročitate.

Što se događa kad izgubimo zube?

Nakon gubitka zuba u našoj čeljusnoj kosti ostaje rupa koja se nakon 2-3 mjeseca u potpunosti regenerira i zatvori, ali mjesto u kosti na kojem je bio korijen zuba se razgrađuje, odnosno stanjuje, a s vremenom dolazi do sve većeg gubitka kosti na tom dijelu, zato je iznimno bitno na vrijeme nadomjestiti zube koji nedostaju sa zubnim implantatima. S vremenom implantati jako napreduju, a u nastavku pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica koje zasigurno niste znali o zubnim implantatima.

  1. Biokompatibilni su

To ukratko znači da ih naš organizam prihvaća kao svoje. Nakon ugradnje implantata dolazi do sraštanja implantata s okolnom koštanom strukturom – to je tzv. oseointegracija. Materijal od kojeg je zubni implantat napravljen je u najvećem broju slučajeva apsolutno prihvaćen od strane našeg organizma, a svojom strukturom i vezan s okolnom kosti ne dopušta prodor mikroorganizama u samu kost / na aktivnu površinu implantata. Time organizam ne prepoznaje implantat kao strano tijelo i ne dolazi do odbacivanja dentalnog implantata.

  1. Jači su od čelika

Neki implantati imaju u svojoj strukturi (titanskih spojeva) i druge elemente – npr. cirkonij, a dobivena legura je po tlačnoj i vlačnoj čvrstoći jača od čelika. U usporedbi s implantatima prvih generacija koji su izrađeni od legura čelika, današnji implantati imaju neusporedivo veću čvrstoću i praktičnu mogućnost izdržati i izdržavati dugogodišnje naprezanje naše čeljusti, tj. žvakanje.

  1. Nemaju karijes

Zubni implantat ne može dobiti karijes. Naime, karijes zahvaća strukture zuba – caklinu i dentin, a dentalni implantat kao i suprastruktura i krunice nisu podložni takvim promjenama. 

  1. Preuzimaju ulogu korijena zuba

Primarna uloga implantata je da oponaša zub. Kako? Implantati svojim oblikom, duljinom i širinom “oponašaju” zubni korijen, koji je ujedno predviđen i za prenošenje žvačnih sila. Dakle, zaista kad ugradite zubni implantat kao da ponovno imate vlastiti zub i korijen.

  1. Zadržavaju prirodni oblik lica

Kako smo već spomenuli na početku teksta, vađenjem zubi dolazi i do gubitka kosti. To se događa od trenutka vađenja zuba, a nastavlja se sve dok ne nadomjestimo zub. Ukoliko to ne napravimo, povlači se i gingiva, a kao posljedica toga i zubno meso na ostalim  zubima koji postaju osjetljiviji, a kako prolazi vrijeme i kost se sve više povlači tako dolazi i do naginjanja zdravih zubi u slobodan prostor, i oblik lica se polako mijenja. Implantat osim što nadomještava izgubljene zube, ujedno čuva meko i tvrdo tkivo te sprečava povlačenje gengive, a čeljusna kost ostaje u horizontalnoj i vertikalnoj dimenziji, gotovo kao i prije vađenja zuba.

Dakle, zubni implantati potpuno su sigurni i korisni za zdravlje naše usne šupljine, stoga ne odgađajte već se pobrinite da ostanete zdravi. Vidimo se na pregledu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

Moglo bi Vas zanimati i...