Mirisi zime: Recept za kuhano vino! 

Mulled wine, glögg, candola, vino caliente, glühwein, vin brulé, vin chaud, vinho quente, bisschopswijn samo su neki od naziva za ovo ukusno piće koje se najčešće pije tijekom zimskih mjeseci.  A koji je najbolji recept za kuhano vino, saznajte u našem blogu. 

Povijest kuhanog vina 

Kuhano vino vuče korijene iz davnih vremena Rimskog Carstva. Tada su Rimljani zagrijavali vino sa začinima kako bi ublažili zimske hladnoće. Ova tradicija proširila se Europom i poprimila brojne oblike. Danas se pije diljem svijeta, a svaka regija ima svoju verziju, bogatu lokalnim začinima i aromama.

Koje vino odabrati za kuhano vino? 

Za crno kuhano vino preporučili bismo Merolt ili Cabernet Sauvignon, dok je za bijelo top odabir – Riesling. 

Začini za kuhano vino

Osim vina, ključni su, naravno, začini. Naranča, cimet, anis i klinčiči osnova su svake recepture, no zaigrajte se s đumbirom, muškatnim orašćićem, rakijom ili stavite pak liker od citrus koji će dodati novu dimenziju tradicionalnom okusu kuhanog vina, dok će javorov sirup ili med dodati dozu slatkoće. 

Recept za kuhano crno vino

Sastojci:

  • 1 boca crnog vina
  • 1 naranča, narezana na kriške
  • 8 klinčića
  • 2 štapića cimeta
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 3 žlice meda
  • 1 dcl rakije (po želji)

Priprema:

  1. U velikom loncu pomiješajte vino, začine, kriške naranče i med.
  2. Zagrijavajte na laganoj vatri dok ne postane vruće, ali nemojte dopustiti da proključa.
  3. Po želji dodajte rakiju i ostavite još nekoliko minuta na vatri.
  4. Procijedite vino, ulijte u čaše i dekorirajte kriškom naranče ili cimetom.
kuhano vino identalia

Recept za kuhano bijelo vino

Sastojci:

  • 1 litra bijelog vina
  • Sok jedne naranče
  • 1 limun narezan na kriške
  • 10 klinčića
  • 3 štapića cimeta
  • 2 žlice meda

Priprema:

  1. U lonac stavite vino, sok od naranče, limun i začine.
  2. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje, pripazite da ne proključa.
  3. Dodajte med prema ukusu i poslužite toplo, ukrašeno limunom ili muškatnim oraščićem.

Domaće je najbolje! 

Ako se pitate zašto pripremiti domaće, a ne kupovati vina na, primjerice, adventu – evo i razloga! Osim što možete kontrolirati kvalitetu i okus, kuhanje vina kod kuće stvara atmosferu.

Što poslužiti uz kuhano vino?

Kuhano vino savršeno se slaže s raznim zalogajima koji naglašavaju njegov bogat okus i začinjene note. Klasičan izbor uključuje slatke i slane kombinacije, koje upotpunjuju doživljaj ovog toplog zimskog napitka.

Za slatke zalogaje, uvijek su dobrodošli medenjaci, štrudle od jabuka, fritule ili druge blagdanske slastice s cimetom i orašastim plodovima. Njihovi okusi skladno se stapaju s aromama cimeta, klinčića i citrusa u vinu. Čokoladni deserti, poput kolača s tamnom čokoladom ili pralina, također su izvrstan izbor jer bogatstvo čokolade naglašava toplinu vina.

kuhano vino identalia

Ako preferirate slano, birajte sireve poput Brieja, Camemberta ili cheddar s orasima i medom. Ovi sirevi odlično balansiraju slatkoću i začine u kuhanom vinu. Suhomesnati proizvodi poput pršuta ili kobasica također su odličan dodatak, pogotovo uz hrskave kruhove ili grissine.

Bez obzira na odabir, cilj je stvoriti harmoniju okusa koja će nadopuniti bogatstvo kuhanog vina. Uživajte u savršenom spoju toplog napitka i ukusnih zalogaja, koji će ugrijati i tijelo i dušu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...