Šećer se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, poput voća i mliječnih proizvoda, ali dodaju se u mnoge druge. Evo koje namirnice sadrže najviše šećera!
Koliko je šećera previše?
Šećer nije uvijek loš. Kao izvor energije, šećer pomaže tijelu da funkcionira. No, s povećanjem unosa šećera, negativni učinci na zdravlje mogu brzo nadmašiti njegove pozitivne strane. Preporučuju se ograničiti unos, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje da dnevni unos šećera ne bi trebao prelaziti 10% ukupnog unosa kalorija, što znači oko 50g ili 12 žličica šećera dnevno za osobu s normalnim indeksom tjelesne mase (BMI).
Konzumiramo li previše šećera?
Podaci pokazuju da prosječna osoba konzumira 60 grama ili 14 žličica šećera dnevno, što je 10g više od preporučene količine. Djeca i tinejdžeri su najčešći konzumenti šećera, dok odrasli iznad 50 godina rjeđe premašuju preporučene količine. Više od polovice šećera konzumira se u obliku pića, dok ostatak dolazi iz hrane i slatkih grickalica.
Najgore grickalice za zube
Grickalice koje su bogate šećerima mogu značajno oštetiti zdravlje vaših zuba. Ove grickalice mogu povećati rizik od karijesa i drugih problema sa zubima, stoga je važno pažljivo birati što jedete kako biste očuvali oralnu higijenu.

1. Instant puding
Iako je iznimno praktičan, instant puding često sadrži visok udio šećera, čak do 90g na 100g proizvoda. Zbog visokog udjela šećera, može pridonijeti propadanju zuba.
2. Sladoled
Sladoledi, posebno oni s čokoladom, kolačićima ili drugim slatkišima, mogu sadržavati do 80g šećera po porciji. To čini da se šećer duže zadržava na zubima, što povećava rizik od karijesa.
3. Suho voće
Suho voće poput grožđica, datulja i suhih marelica ima visok sadržaj šećera, a isto se može zalijepiti za zube, povećavajući rizik od karijesa. Suho voće također ne pruža istu količinu vlage koja bi mogla pomoći u ispiranju šećera s površine zuba.
4. Kolači
Kolači s glazurom obiluju šećerom, a kriška kolača može sadržavati od 50g do 60g šećera. Ove količine šećera, zajedno s vlažnom teksturom glazure, mogu stvoriti savršeno okruženje za rast bakterija u usnoj šupljini.

5. Bomboni
Gumeni bomboni teško se uklanjaju s površine zuba. Dugotrajna konzumacija ovih bombona može dovesti do nakupljanja bakterija, što povećava rizik od karijesa.
6. Čokolada
Mlijeko i bijela čokolada često sadrže visok udio šećera, što može oštetiti zube. Tamna čokolada sadrži manje šećera, ali i dalje može ostati na zubima ako se ne operu odmah nakon konzumacije.
7. Jogurt
Mnogi jogurti s niskim udjelom masti sadrže velike količine dodanih šećera, što ih čini nezdravima i manje pogodnima za zube. Umjesto toga, bolje je birati neslađene prirodne jogurte, koji su zdravija opcija za vašu usnu šupljinu.

Kako brinuti o svojim zubima?
Provjerite oznake na pakiranjima i ograničite unos šećera. Umjesto slatkih grickalica, birajte voće, povrće i prirodni jogurt. Redovito četkajte zube, koristite konac za zube i pijte puno vode. Posjetite svog stomatologa dvaput godišnje kako biste spriječili nastanak karijesa i osigurali dugoročno zdravlje svojih zuba.