Ima li pasta za zube rok trajanja?

Jeste se ikad zapitali ima li pasta za zube rok trajanja? Paste za zube koristimo svakodnevno za održavanje oralne higijene, no jeste li ikada pomislili da ona može imati i druge korisne primjene u vašem domu? Često se nađemo u situacijama gdje nam treba brzo rješenje za čišćenje ili uklanjanje mrlja, a pasta za zube može biti taj svestrani pomagač.

U ovom blogu istražit ćemo brojne kreativne načine kako iskoristiti pastu za zube izvan njezine osnovne namjene.

Koliko prosječna osoba pere zube?

Jeste li znali da prosječna osoba koristi oko 6 tuba paste za zube godišnje, što iznosi približno njih 468 tijekom životnog vijeka od 78 godina

To znači da provedemo oko 79 dana života perući zube, godišnje oko 1,460 minuta, a mjesečno čak 2 sata, slijedeći preporuku od pranja dva puta dnevno po dvije minute (KBV Research).

Ima li pasta za zube rok trajanja?

Koliko prosječna osoba pere zube?

No, kada ste zadnji put provjerili rok trajanja svoje paste za zube?

Da, da.. i paste za zube imaju svoj vijek. 

Svaka tuba paste za zube ima otisnut rok trajanja na pakiranju, obično oko dvije godine nakon proizvodnje. 

Međutim, neki nastavljaju koristiti pastu ne primjećujući da njezina funkcionalnost opada nakon isteka roka trajanja.

Ako ste među njima, niste jedini!  😲

Čak 15-20% ljudi nastavlja koristiti pastu za zube nakon isteka roka trajanja zbog neznanja ili uvjerenja da je još uvijek učinkovita.

Kako biste bili sigurni da radite najbolje za svoje oralno zdravlje, preporučujemo vam da provjerite datum valjanosti paste za zube koji je otisnut na kutiji. Dodatno pripazite na promjenu boje, konzistencije ili manje intenzivan okus, ovo su isto pokazatelji da pasta za zube više nije učinkovita. 

Iako istekla pasta za zube nije štetna, njene koristi značajno se smanjuju

Ako je se ne želite riješiti, imamo odličan prijedlog za vas. Svoje zube “nagradite” novom tubom, a staru možete iskoristiti za ove stvari.

Ima li pasta za zube rok trajanja?

Što napraviti s pastom za zube kad joj istekne rok trajanja?

1. Čišćenje cipela

Bijela pasta za zube, bez obzira na rok trajanja, može ukloniti mrlje s bijelih gumenih dijelova vaših tenisica. Nanesite malu količinu na staru četkicu za zube i nježno protrljajte mrlje kružnim pokretima. Nakon toga obrišite čistom, vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke paste. Vaše će tenisice izgledati gotovo kao nove!

2. Uklanjanje mrlja od boja na zidovima

Ako imate djecu, znate da voštane boje na zidovima mogu biti prava noćna mora. Srećom, pasta za zube može pomoći u uklanjanju tih tvrdokornih mrlja. Nanesite pastu na vlažnu krpu i lagano trljajte područje dok mrlje ne nestanu. Pasta za zube djeluje kao blagi abraziv koji neće oštetiti zidove, a boje će nestati kao magijom.

3. Čišćenje zaslona mobilnih uređaja i naočala

Pasta za zube može biti korisna i za čišćenje zaslona vaših mobilnih uređaja te naočala. Nanesite malu količinu paste na mekanu krpu i lagano obrišite površine. Nakon toga, isperite zaslon ili naočale s malo vode i osušite ih čistom krpom. Ovo je jednostavan način da uklonite mrlje i otiske prstiju te vratite sjaj vašim uređajima.

4. Uklanjanje mrlja s tkanine

Pasta, kojoj je istekao rok trajanja, može ukloniti tvrdokorne mrlje poput onih od tinte ili ruža za usne s tkanina. Nanesite pastu direktno na mrlju i ostavite nekoliko minuta kako bi djelovala. Zatim isperite hladnom vodom i po potrebi ponovite postupak. Ovo može biti odličan trik za spašavanje vaših omiljenih komada odjeće.

5. Uklanjanje mirisa s ruku

Nakon rezanja češnjaka ili luka, neugodni mirisi mogu dugo ostati na vašim rukama. Pasta za zube može biti učinkovito rješenje za ovaj problem. Utrljajte malu količinu paste na ruke, posebno na područja gdje ste rezali, i isperite toplom vodom. Vaše ruke će biti svježe i bez neugodnih mirisa.

6. Čišćenje kupaonskog umivaonika

Pasta za zube može očistiti i osvježiti umivaonik, uklanjajući mrlje i naslage sapuna. Nanesite pastu direktno na mrlje i ostavite nekoliko minuta. Zatim obrišite vlažnom krpom i isperite vodom. Ovaj jednostavan trik može učiniti vašu kupaonicu blistavom.

7. Poliranje srebra

Srebrni predmeti s vremenom mogu izgubiti svoj sjaj, ali pasta za zube može pomoći u vraćanju njihovog izvornog izgleda. Nanesite malu količinu paste na mekanu krpu i nježno polirajte srebro. Nakon toga, isperite predmet vodom i osušite ga čistom krpom. Vaši će srebrni predmeti ponovno zasjati kao novi.

8. Uklanjanje ogrebotina s CD-a/DVD-a

Ako imate stare CD-ove ili DVD-ove s ogrebotinama, pasta za zube može pomoći u njihovom popravljanju. Nanesite tanki sloj paste na ogrebotine i nježno protrljajte mekom krpom. Zatim isperite CD ili DVD vodom i osušite ga. Ovo može pomoći u vraćanju funkcionalnosti vaših starih diskova.

9. Čišćenje tipkovnice

Tipkovnice se lako prljaju, ali pasta za zube može biti odličan alat za njihovo čišćenje. Koristite staru četkicu za zube i malu količinu paste za čišćenje tipki. Nježno protrljajte svaki ključ, a zatim obrišite vlažnom krpom. Ovo će ukloniti prljavštinu i bakterije te će vaša tipkovnica izgledati i biti puno čišća.

10. Osvježavanje boca za vodu

Pasta za zube može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa iz boca za vodu. Dodajte malo paste i tople vode u bocu, zatvorite i dobro protresite. Zatim temeljito isperite bocu vodom. Ovo je jednostavan način da osvježite svoje boce i uklonite neugodne mirise.

11. Uklanjanje tragova boje za kosu

Ako bojite kosu kod kuće, tragovi boje na koži mogu biti problem. Pasta za zube može pomoći u uklanjanju tih tragova. Nanesite malu količinu paste na obojeno područje kože, nježno protrljajte i isperite toplom vodom. Ovo je brz i učinkovit način da uklonite tragove boje bez iritacije kože.

Ne bacajte ju!

Kao što vidite, pasta za zube nije samo za održavanje vaših zubi čistima i zdravima. S brojnim primjenama u kućanstvu, može vam pomoći u čišćenju, uklanjanju mrlja i osvježavanju različitih površina. Sljedeći put kada budete imali neki problemčić kod kuće, razmislite o upotrebi paste za zube kao brzog i praktičnog rješenja. Njena svestranost i učinkovitost zaslužuju mjesto u svakom domu, ne samo u kupaonici.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...