Što je tiramisù?

Kratka (i slatka) povijest

Ako pitate bilo koga da vam imenuje jedan talijanski desert, odgovor će navjerojatnije biti – tiramisu. Koji je najbolji recept, što je točno tiramisù i koliko ga vole Hrvati – saznajte u blogu.

Desetljećima je ova kremasta, sanjiva poslastica osvajala okusne pupljke Talijana. Zapravo, ima toliki prestiž da se nekolicina ljudi u Italiji otima za vlasništvo, odnosno tvrdi da su ga izmislili.

Iako mislite da recept potječe iz 19 stoljeća tiramisù postoji tek 40-tak godina. Radi se o modernom receptu koji se prvi put pojavio 1981. godine. Dakle, što je tiramisù?

Što je tiramisù?

Tiramisù se prevodi kao talijanska fraza za “podigni me.” To je spoj tri riječi: tira (povuci ili podigni) mi (mene) su (gore). Zamislite baku kako vas hrani nečim ukusnim kako bi vam podigla raspoloženje nakon dugog teškog dana.

Postoje mnoge legende koje se vežu za ovaj lagani i kremasti desert, a najstarija priča je da je smišljen u Firenci.

Podrijetlo tiramisùa

Bez obzira na razne legende i priče, ovaj raskošni desert ustvari je smišljen u Trevisu, gradu i pokrajini sjeverno od Venecije. Čovjek kojem se obično pripisuje originalni recept tiramisùa je slastičar Roberto “Loly” Linguanotto, koji se vratio s rada u Njemačkoj i stvorio desert po uzoru na jedan raskošni habsburški desert koji je imao prilike kušati.

Linguanotto je jednom prilikom izjavio da je njegov recept inspiriran sbatudinom, smjesom žumanjka tučenog sa šećerom koju su seljačke obitelji obično koristile kao “osvježavajući tonik” za djecu i starije osobe; jednostavno je dodao mascarpone u smjesu i nastao je legendarni tiramisù .

Sastojci za originalni recept su mascarpone, jaja, šećer, savoiardi keksi (piškote), kava i kakao prah. Postoje mnoge varijante recepta za tiramisù; no mi ćemo vam dati onaj koji se najčešće koristi kod nas.

Recept za tiramisu

Sastojci:

  • 6 žumanjaka
  • 150 g šećera u prahu
  • 500 g mascarpone sira
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 300 ml crne kave
  • 2-3 žlice ruma
  • 300 g piškota
  • Kakao prah za dekoraciju

Upute:

  1. Priprema kreme:
    • Žumanjke izmiksajte sa šećerom u prahu.
    • Smjesu kuhajte na pari dok se ne zgusne, otprilike 15-20 minuta.
    • Kada se smjesa ohladi, dodajte mascarpone sir i kratko umutite.
    • Posebno umutite slatko vrhnje.
    • Umućeno vrhnje dodajte prethodnoj smjesi i sve zajedno umutite mikserom.
  2. Slaganje tiramisua:
    • Piškote umačite u procijeđenu crnu kavu kojoj ste dodali rum.
    • Slažite piškote na pladanj u dva reda po 12 komada (pola piškota).
    • Preko piškota stavite polovicu kreme.
    • Ponovno složite piškote natopljene u kavi u dva reda po 12 komada.
    • Preko drugog sloja piškota stavite ostatak kreme.
    • Cijeli kolač pospite kakao prahom za dekoraciju.
  3. Napomena za dvostruku mjeru:
    • Ako pripremate dvostruku mjeru, nemojte nadjev zajedno mutiti za obje mjere.
    • Mutite odvojeno jer velika količina može uzrokovati da krema ne bude dovoljno čvrsta.
    • Kod pripreme duple mjere krema može ispasti mekša nego što bi trebala biti.

Kako se izgovara tiramisu?

Izgovarajte svih pet suglasnika fonetski: ti·ra·mi·sù. Naglasak ide na zadnji u (stoga naglasak u talijanskom pravopisu: tiramisù). Ako možete, ekstravagantno zarolajte svoje R kako bi zvučali kao pravi Talijan. 

Tiramisù je kremasti i lagani talijanski desert koji osvaja srca i nepca mnogih ljudi diljem svijeta. Njegova popularnost leži u jednostavnosti pripreme i bogatom okusu, a originalni sastojci uključuju mascarpone sir, jaja, šećer, piškote, kavu i kakao prah. Bez obzira na različite varijacije recepta, tiramisù ostaje simbol užitka i talijanskog kulinarskog umijeća.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...