Hrvatska je zemlja bogate kulinarske tradicije, a neka jela su stekla poseban status, ne samo među lokalnim stanovništvom, već i na međunarodnoj sceni. Danas vam predstavljamo tri hrvatske slastice (s receptima) koja predstavljaju srž hrvatske gastronomije: Zagorski štrukli, Paradižot i kremšnite.
Zagorski štrukli
Zagorski štrukli su simbol hrvatskog Zagorja i često se poslužuju kao predjelo ili glavno jelo. Ova slastica poznata je po svojoj jednostavnoj, ali ukusnoj kombinaciji tijesta i svježeg kravljeg sira. Osim u tradicionalnim obiteljskim domaćinstvima, štrukli su postali popularni i u restoranima, gdje se pripremaju prema starim receptima. Svaki zalogaj štrukli donosi okus domaće kuhinje, a njihova svestranost omogućava uživanje u različitim varijantama, od slanih do slatkih.
@helenapudic Zagorski štrukli🙌 500 g brašna 1 žličica soli 2 jaja 200-250 ml mlake vode 2 žlice ulja Punjenje 500 g svježeg sira (700 ako necete stavljati kiselo vrhnje) 2 jaja jedno kiselo vrhnje sol po ukusu Preliti na prije pečenja s 500 ml vrhnja za kuhanje (može i domaće vrhnje ili slatko vrhnje) Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Duže mijesiti dok ne postane glatko. Premazati tijesto s malo ulja i poklopiti posudu pa ostaviti najmanje sat da odmori. Pobrašniti poslogu i tijesto, ravaljati lagano pa polako razvlačiti od sredine i onda krajeve. Ako su vam krajevi debeli njih odrežite. Tijesto punite s jedne i druge strane pa zarolate uz pomoć stoljnjakai režete s tanjurom (onaj koji ima tupi rub). Stavite štrukle u maslacem podmazam pleh, prelijete vrhnjem (ja sam dobila 2 ovakva pleha) te stavite peći dok ne porumeni na 200°C zagrijanu pećnicu. #strukli #zagorje #tijesto #hrana #food #foodtiktok #lounch #rucak #dough #zagorskistrukli #fjp #foryou #foryoupage #sir #cheese #freshcheese #vrhnje ♬ original sound – Helena
Recept za Zagorske štrukle
Sastojci
Tijesto:
- 250 g oštrog brašna
- 250 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 0,5 dcl ulja
- 3 dcl vode
- Prstohvat soli
Nadjev:
- 750 g svježeg kravljeg sira
- 2 jaja
- Prstohvat soli
Preljev:
- 0,5 l vrhnja za kuhanje
Priprema
- Pripremite tijesto od navedenih sastojaka, miješajući ih dok ne dobijete elastičnu smjesu. Podijelite ga na dva dijela, pa svaku kuglu prelijte s malo ulja i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Na radnu površinu pospite malo brašna i razvaljajte tijesto.
- Pripremite nadjev miješajući svježi sir, jaja i sol. Ravnomjerno rasporedite nadjev na donju stranu razvaljanog tijesta. Zatim tijesto zarolajte u štrudlu počinjući od nadjeva i režite ga na komade željene veličine koristeći rub tanjura.
- Skuhajte štrukle tako da u lonac stavite vodu, sol i žlicu ulja. Kada voda zakipi, dodajte izrezane štrukle i kuhajte ih otprilike 3 minute.
- Pecite štrukle u prethodno nauljenoj vatrostalnoj posudi, prelivajući ih vrhnjem za kuhanje.
- Završite pečenje dok gornja kora ne dobije zlatno smeđu boju.
Uživajte u tradicionalnim zagorskim štruklima, bogatim okusima i jednostavnom pripremom!
Paradižot
Paradižot je neodoljivi desert koji se često priprema za posebne prigode i obiteljska okupljanja. Ovaj složeni kolač kombinira okuse slatkih biskvita, lagane kreme i čokolade, stvarajući savršen spoj tekstura i okusa. Njegova priprema može biti izazovna, ali rezultat je uvijek vrijedan truda, a paradižot se ponosno poslužuje na svakom stolu. Ovaj slatki specijalitet dalmatinske kuhinje donosi mirise Mediterana i predstavlja pravi užitak za ljubitelje deserta.
@studenac_market Kako se vratiti u djetinjstvo? 1. Pogledati recept @Slavica de Jong. 2. Napraviti vrhunski paradižot. 3. Uživati u svakom zalogaju. U slast! 😋 #studenac #studenacmarket #isitnoibitno #paradižot ♬ Chill Vibes – Tollan Kim
Recept za Paradižot
Sastojci
- 1 l mlijeka
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 1 paket vanilin šećera
- 1 limun (korica)
- Maraskino ili rum (po želji)
- 10 dkg keksa Petit Beurre
- Čokolada za kuhanje
- Prstohvat soli
Priprema
- Razdvojite jaja: Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Umijesite bjelanjke: Bjelanjke umutite s prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
- Pripremite mlijeko: U plitkoj posudi zagrijte mlijeko s vanilin šećerom dok ne zakipi. Koristite žlicu da vadite snijeg od bjelanjaka i stavljate ih kuhati u vruće mlijeko.
- Pripremite kekse: Na dno posude u kojoj ćete poslužiti desert posložite natrgane kekse. Prelijte ih maraskinom ili rumom i posipajte naribanom koricom limuna.
- Slažite žličnjake: Kad se žličnjaci (knedlice od snijega) skuhaju, složite ih na pripremljene kekse.
- Umutite žumanjke: U drugoj posudi, žumanjke pjenasto umutite sa šećerom.
- Kuhanje žumanjaka: Lagano ulijte vruće mlijeko u posudu sa žumanjcima i promiješajte. Stavite na laganu vatru i neprekidno miješajte dok se smjesa malo ne zgusne (no pripazite da ista treba ostati tekuća).
- Spojite smjese: Ulijte smjesu žumanjaka i mlijeka preko keksa i žličnjaka.
- Završni dodaci: Na vrh bogato naribajte čokoladu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u hladnjak.
- Poslužite hladno: Desert mora biti dobro ohlađen prije konzumacije.
Uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom dalmatinskom desertu!
Samoborske kremšnite
Kremšnita se prepoznaje po svojoj laganoj žutoj kremi od jaja, mlijeka, šećera i brašna, smještenoj između dva sloja prhkoga lisnatog tijesta, s tučenim slatkim vrhnjem ispod gornje kore. Ovaj desert, kojeg je prilagodio samoborski slastičar Đuro Lukačić nakon povratka s naukovanja u Beču, Budimpešti i Zagrebu, postao je sastavni dio srži Samobora. Priprema kreme zahtijeva pažnju i brzinu, pa se često preporučuje rad u paru kako bi se žumanjci i bjelanjci uskladili. Kolač se reže na kocke i posipa šećerom u prahu, dodajući slatkoću ovom klasičnom hrvatskom desertu.
@eatoutzagreb Samoborske kremšnite, šetnja najljepšom prirodom, a prije svega ručak u nekom od lokalnih restorana? Obavezno. #samobor u @visitzagrebcounty je na samo 20 min. od Zagreba. Kremšnite u "Livadiću" su 2,2€, a "U prolazu" su 2€. . Voliš? Imaš nekog da te vodi?🍴 . . #kremšnite #kremsnite #kolaci #samoborskakremšnita #gradsamobor #visitzagrebcounty #zagrebackazupanija #deserti #kolači #kremšnita #njam #izlet #priroda #zagreb #eatoutzagreb #restorani #hoteli #zivjeli #drustvo #druzenje #piknik #hrvatska ♬ original sound – Eat Out Zagreb
Recept za Samoborske kremšnite
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 500 ml mlijeka
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 300 ml slatkog vrhnja
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Pečenje kore: Razvaljajte lisnato tijesto i pecite ga u pećnici na 200°C dok ne dobije zlatnu boju.
- Priprema kreme: U loncu zagrijte mlijeko. U zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer i brašno, zatim ulijte u mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne.
- Miksanje bjelanjaka: Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg i dodajte ih ohlađenoj kremi.
- Slažite kremšnite: Na pečenu koru rasporedite kremu, pokrijte drugom korom i stavite u hladnjak.
Posluživanje: Prije posluživanja, kremšnite narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.
Ako ste željni za tradicionalnom hrvatskom hranom, svakako preporučujemo da posjetite ove restorane kada se pronađete u Zagrebu.