Jezero Jarun- što sve posjetiti

U jugozapadnom dijelu grada, nedaleko od savskog nasipa nalazi se prostrani rekreacijsko-sportski centar Jarun oaza mira i prirode okružena velegradskom vrevom. Na ovo “ zagrebačko more” kako mu tepaju sami Zagrepčani, stižete nakon samo 20-ak minuta lagane šetnje od Poliklinike Identalia te možete uživati kako u sportskoj rekreaciji tako i u dijelom netaknutoj prirodi i zelenilu usred grada.

Nakon poplave Zagreba 1964. godine, savski tok se od grada odvaja nasipom, tako da područje današnjeg jezera ostaje fizički odvojeno od Save nasipom i postaje močvarno područje. Kako su se u to vrijeme iz Jaruna vadile ogromne količine šljunka koji se koristio za izgradnju nasipa, tadašnja šljunčara se s vremenom produbila i tako je nastalo današnje jezero. Nekadašnji rukavac rijeke Save uređen je za Univerzijadu 1987. godine, kada je jezero i čitav kompleks dobio današnji izgled

Na dva jarunska jezera, Velikom i Malom nalazi se pet otoka koji su povezani mostovima, te dva mala otočića bez mostova, a uokolo se nalazi oko 2500 metara šljunčanih plaža. Jezera se pune čistom podzemnom vodom, a plaže su opremljene tuševima i sanitarnim čvorovima. O sigurnosti posjetitelja brinu Spasilačka služba, zaštitari i dežurni liječnici. Posebna vrijednost Jaruna je nedirnuta priroda uz Otok divljine.

Tu je sačuvana prirodna močvarna i barska zajednica, napučena kopnenim i vodenim raslinjem, sa stotinjak vrsta ptica i mnoštvom raznovrsnih riba, vodenih životinja i kukaca. Jarun s ukupno 235 ha površine privlačan je za sve generacije posjetitelja. Na njemu su duge pješačke i biciklističke staze, sportski tereni, te cjelokupna staza dužine 6500 metara, rampa za rolanje, bicikl poligon i dr.

Sportski sadržaji vezani su uz impresivnu, 2250 metara dugačku regatnu stazu, na kojoj se odvijaju međunarodna i svjetska veslačka, kanu i kajakaška natjecanja. Svakodnevnim treninzima i nastupima oni stvaraju posebno, sportsko ozračje Jarun.

Stanovnici Zagreba su zaista mnogo povezani s najvećim gradskim jezerom, tako da u šetnji jezerom možete susresti ljude svih dobnih skupina. Tu u šumarcima oko Jaruna, Zagrepčani vikendom sa svojim prijateljima pripremaju roštilj ili se rekreiraju na nekim od brojnih staza. Jedna od najvećih atrakcija su i zgodne djevojke koje jure oko jezera na svojim rolama. U večernjim satima mogu se zateći i brojni zaljubljeni parovi koji šetaju uz Jarun. Jezero Jarun je idealno I za šetnju s vašim najmlađima budući da se uokolo nalaze brojni parkovi za djecu te brojni sportski tereni poput odbojke i nogometa na pijesku te za naprednije vježbače postoje i trim staze gdje mogu doći vježbati.

Kako u sportskim sadržajima, na jezeru Jarun možete i naići na brojne kafiće i restorane sl. objekte, nekoć je cijeli prostor oko jezera bio sinonim za noćni život Grada, dok je danas to ipak u manjoj mjeri tako, budući da su se neki noćni klubovi uz jezero zatvorili.

Svakako provedite jedno poslije podne u šetnji oko “zagrebačkog mora”. U nešto više od 6 km koliko iznosi ukupna dužina staze oko cijelog jezera Jarun, susresti ćete puno ljudi, vidjeti zanimljiva mjesta gdje možete popiti kavicu ili jednostavno uživati u zelenilu i miru koje vam Jarun nudi.

Fran Parlov, Identalia travel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

Moglo bi Vas zanimati i...