Kada je najbolje vrijeme za ortodontski pregled djeteta

Svaki roditelj se nađe u nedoumici i pitanju kada je najbolje vrijeme za ortodontski pregled djeteta.

Kako odlučiti kada je pravo vrijeme za pregled,sa koliko godina, kod kojih problema, kako prepoznati da je to potrebno uopće, kako motivirati dijete na to, hoće li biti bolno, je li sigurno,koliko će trajati … 

No, krenimo od pitanja koje bi roditelje mogla najviše zanimati.

Sa koliko godina se savjetuje obaviti prvi ortodontski pregled i zašto?

Prvi pregled kod ortodonta bi idealno bilo obaviti između 7. i 9. godine života, jer se tada čeljust kreće ozbiljnije razvijati i moguće je prepoznati određena odstupanja u razvoju koja bi mogla prouzročiti veće nepravilnosti. 

Kako ću prepoznati da je mom djetetu potreban ortodontski tretman?

Sve počinje pregledom kod stomatologa. Neka vam procjena i savjet stomatologa o djetetovoj situaciji bude putokaz za poduzimanje daljnjih koraka, a ukoliko su problemi očiti kao što su zbijenost/izbočenost zubi ili čeljust, svakako potražite i mišljenje ortodonta.

Zašto je važno imati ravne zube?

Ravni zubi su svakako dio prvog dojma i utječu na samopouzdanje, no ono što se vrlo često zanemari jest njihova uloga na zdravlje. Ravni zubi znače i pravilan zagriz, što osim normalnog žvakanja znači i jednostavno održavanje oralne higijene. Kod nepravilnih zubi hrana i plak ostaju na teško dostupnim mjestima radi nepravilnog položaja zuba, i kao takva su idealno mjesto za nastanak karijesa koji u konačnici dovodi do propadanja zuba. Dakle,ravni zubi su ujedno i zdravi zubi ako se brine o njima.

Koliko prosječno traje ortodontski tretman?

Trajanje ortodontskog tremana ovisi od pacijenta do pacijenta. Invisalign nudi i tu prednost – predivdljivost tretmana. Prilikom pregleda i uzimanja digitalnog otiska pomoću skenera, posebno dizajnirani program izračuna koliko je maskica potrebno za uspješno postizanje planiranih rezultata tretmana. 

Svakako se javite za konzultacije bez ustručavanja! Prilikom pregleda je puno lakše objasniti sve što Vas zanima i dati Vam informacije za individualnu situaciju. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

Moglo bi Vas zanimati i...