Najbolja hrvatska bijela vina

Odavno već znamo da je Hrvatska zemlja prekrasnog krajolika u kojem se ističe jadranska obala i more koji su zaslužni za veliku turističku prepoznatljivost. Usporedno s počecima masovnog turizma, zabilježen je veliki uzlet hrvatskih vina čineći ih poznatim ne samo na regionalnom tržištu već i na svjetskom tržištu.

Zadivljujuće je znati da čak 130 autohtonih sorti grožđa raste u Hrvatskoj. Zbog ovih razloga, Hrvatsku posjećuju mnogi zaljubljenici u hranu i vino koji žele iskusiti ono najbolje što Hrvatska može ponuditi. U nastavku vam nudimo popis naših favorita.

Bijela vina

  1. Galić, Sauvignon bijeli (Slavonija)

Utjelovljuje najkvalitetnije karakteristike slavonskih sauvignona. Prvi je miris pretežno herbalnog karaktera i upućuje na svježinu zelene paprike i svježe pokošene livade, da bi se ubrzo otvorila atraktivna aroma ogrozda, koja potom podržana gotovo slankastom mineralnošću traje i glavni je nositelj identiteta mirisa. Okus je jednostavno sjajan, na početku ugodno naglašene kiseline daju svježinu i atraktivnost, da bi se ubrzo nadopunile punoćom ekstrakta koja napuni usta i zadržava dojam čvrstoće sadržaja, te na kraju širi nježnu toplinu zaokruživši ovo vino u bogati, slasni, snažni, mineralni i konačno osvježavajući nektar.

  1. Krauthaker, Graševina (Slavonija)

U tipu svježeg vina, na nosu s dosta voćnosti i sa stanovitim cvijetnim notama, u ustima toplo, fino zaobljeno, skladno, dobra tijela. Kristalno sjajeće lijepe slamnato-žute boje, s mirisom solidna intenziteta a koji upućuje na svježu jabuku, donekle i na vinogradsrku breskvu, nudi i ponešto svijetlog poljskoga cvijeća. Okus je živ, s dobrom kiselosti, te, na kraju, s ugodnom blagom gorčinom, svojstvenom vinu od te sorte.

  1. Bire, Grk (Dalmacija)

Zlatno žute boje, sa izraženim aromama zrelog voća poput kruške, jabuke i marelice uz lagane herbalne note po dalmatinskom bilju. U ustima je vino vrlo elegantno i kremasto, a opet sa dovoljno izraženom svježinom i sa karakterističnom gorčinom, koja je vjerojatno zaslužna i za samo ime sorte. Bogatog i dugotrajnog okusa, sa lijepim balansom između svježine i snage.

  1. Krajančić, Pošip Intrada (Dalmacija)

Među omiljenijim pošipima je Krajančićeva Intrada. Sada već uživa i određenu slavu na domaćem tržištu. Intrada je rađena u klasičnom stilu, puna je voća, ima dobru strukturu i umjereno tijelo. Voće je lagano prosušeno, ali iznenađuje svježim kiselinama koje su dobro uklopljene i harmonične.

  1. Radovan, Malvazija (Istra)

Radovan Malvazija se smjestila u sredinu između klasičnih, laganih malvazija i biodinamičkih malvazija s minimumom intervencija vinara. Nešto za što su talentirani u vinariji Radovan je naglašavanje terroira u mladom, svježem vinu. Dakako da je ova malvazija voćna i blago citrusna, ona ima arome jabuke, bresaka i ima svoj zaštitni znak vrlo blage floralne note bijelog cvijeća pa čak i onu ugodnu gorčinu, ali ona je uvijek, iz godine u godinu, za nijansu punija, za nijansu mineralnija, za nijansu viskoznija i za nijansu mekših voćnih kiselina.

  1. Kozlović, Muškat (Istra)

Slamnato žute boje, finog voćnog i cvijetnog mirisa (izražen miris bazge), na okus poluslatko, fine svježine i strukture, izrazito dug i trajan na kraju, ugodnog, tipičnog okusa muškata.

Grazia Cossetto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

Moglo bi Vas zanimati i...