Najbolja hrvatska crna vina

Crna i ružičasta vina jako su popularna za piće nakon dobro obroka. Prerada crnog grožđa u vino razlikuje se od bijelih po tome što se vrenje obavlja u prisustvu čvrstih dijelova grožđa, soka i bobica zajedno. Boja crnih vina potječe iz kožice bobica crnog grožđa te je maceracija obavezan postupak u proizvodnji. U nastavku donosimo preporuku za naša domaća crna vina:

  1.  Cossetto, Mozaik (Istra)

Mozaik je kupaža crnih sorata Merlota, Borgonje i Cabarnet sauvignona. Sazrijevalo je u drvenim bačvama 15 mjeseci. Vino je srednje jakog tijela, rubinsko crvenih tonova. Očarava mirisom šumskog voća te uglađenom teksturom protkanom aromom vanilije. Okus je vrlo bogat, a nenametljiv kao rijetko koje crno vino.

  1.  Arman, Teran (Istra)

Karakteristične je rubin crvene boje, protkane ljubičastim tonovima. Aroma mu je plemenita, s prepoznatljivim karakterom šumskog voća kojim dominira miris maline. Okus mu je pun, jak, robustan te suh.

  1.  Matuško, Dingač (Dalmacija)

Ovo je vino osvojilo visokih 92 boda od časopisa Falstaff i ocjenjeno je kao najbolji omjer cijene i kvalitete za ovaj prestižni pelješki položaj. Ovisno o berbi nekad se njeguje i duže od godine u bačvama, a jedna je godina minimum. Visoke zrelosti i koncentriranih voćnih aroma, ovo je vrlo dobar predstavnik starinski raskošnog plavca malog.

  1. Stina, Plavac mali (Dalmacija)

Voćnost je sačuvana i izražena dok su tanini, kojih u Plavcu malom ima napretek , ukroćeni i mekani. Boja je rubinski tamno crvena, karakteristično za Plavac mali, a utjecaj drva dobiven odležavanjem u barrique bačvama vrlo je lijepo ukomponiran. Vino koje neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Vinogradi se nalaze na južnim padinama otoka Brača u okolici mjesta Bol.

  1. Korak, Pinot crni (Plešivica/ Bregovita Hrvatska)

Korak pinot crni je blagih crvenih tonova. Maceracija grožđa traje 12 do 14 dana, a dozrijevanje u barik bačvama 10 do 12 mjeseci. Mirisno i vrlo bogatog okusa, podsjeća na slatkasto grožđe, a sve to zahvaljujući vinariji Korak.

Dakle, ako kupite bilo koje od ovih vina, nećete pogriješiti, bilo za poklon ili za Vas.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

Moglo bi Vas zanimati i...