Stomatolog preporuča – koliko puta godišnje treba posjetiti stomatologa

Trebam li ići kod stomatologa ako me ništa ne boli?

Pacijenti mi često kažu da su nedoumici trebaju li ići kod stomatologa svakih 6 mjeseci ili manje, posebno ako nemaju nikakve smetnje. Siguran sam da vam ovo zvuči poznato. 

Svakom pacijentu savjetujem da posjećuje stomatologa 2x godišnje, dakle svakih 6 mjeseci kako bi se provjerilo stanje u ustima. Razlozi su brojni, no izdvojiti ću nekoliko najvažnijih:

  • Provjera karijesa ili kamenca, oni nastaju postepeno, a redovnim pregledima ih se može uočiti vrlo rano i spriječiti taloženje kamenca ili napredak karijesa
  • Stomatolog vidi smetnje i može otkriti probleme koje vi ne osjetite i ne vidite
  • Izradom zubnog rendgena provjeravamo stanje korijena zuba i moguće upale
  • Pacijentima s protetskim nadomjescima (zubni mostovi, proteze) provjeravamo stanje zubi, provodimo čišćenje ako je potrebno i na taj način održavate garanciju
  • Osim zubi, stomatolog provjerava i stanje usne šupljine, jezika, desni, zagriz i slinu

Napomenuo bih da je stvaranje zubnog kamenca i neuklanjanje istog opasnije nego što se čini. Naime, ukoliko se nataloži u velikim količinama, dolazi do upale zubnog mesa, a ako se ne sanira, odnosno ako se zubni kamenac ne otkloni na vrijeme može dovesti do parodontoze. Zašto je to tako? Taloženje kamenca je zapravo taloženje bakterija koje se nastanjuju u plaku i otpuštaju kiselinu koja oštećuje caklinu zuba i zubnog mesa, a povećava i rizik od karijesa.

Redovne kontrole, 2x godišnje

Svakako imajte kao obavezu posjetiti stomatologa redovno, i na vrijeme spriječite moguće probleme, upale i bolove. Zubi nam služe prije svega za žvakanje hrane, bitno je da su zdravi i da pazimo na njih. Pravilnom higijenom i redovnim kontrolama sačuvajte oralno zdravlje i moguće smetnje, a ukoliko do njih i dođe redovitim kontrolama ih spriječite na vrijeme. Jeste li upisali kontrolu kod stomatologa u Vaš kalendar? Vidimo se.

Marko Horvat, dr med. dent.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

Moglo bi Vas zanimati i...