Stomatolog savjetuje – kako odabrati oblik zubnih krunica i materijal

Kad razmišljate o Vašem novom osmijehu, siguran sam da već imate ideju kako bi on trebao izgledati.

Jedno od najčešćih pitanja koje dobivam od pacijenata je uvijek vezano za oblik krunica i zuba. Često pacijenti imaju određene želje i vizije, neke je naravno moguće ispuniti, ali uz stručan savjet stomatologa konačan rezultat često postane i bolji od zamišljenog. 

To se događa kad ste u rukama profesionalaca s iskustvom. 

Oblik krunica određujemo prema obliku glave, općenito fizionomiji pacijenta, dužini usana te liniji osmijeha kako bi finalni zubi savršeno pristajali. Osim oblika, bitno je odabrati i materijal u skladu sa zagrizom i prirodnom bojom zuba kako bi finalni rezultat odgovarao i estetski i potpunom funkcijom čeljusti. 

Najčešće savjetujem zube od cirkon keramike ili pune keramike jer su estetski najbolji materijali, garantiraju vrhunsku estetiku i u praksi se pokazuju kao vrlo izdržljivi, a ukoliko primjerice nekad dođe do povlačenja zubnog mesa, rubovi neće biti vidljivi i zubna krunica u potpunosti izgleda kao prirodan zub. Ipak, u nekim slučajevima se koriste i drugi materijali, ali to Vam svakako treba objasniti stomatolog prilikom pregleda i konzultacija sukladno Vašem stanju u čeljusti. 

Savjetujem da na pregled ponesete fotografiju Vaših zubi i osmijeha iz mladosti ili fotografiju osmijeha kakav priželjkujete, a zajedno ćemo već na pregledu prokomentirati i pronaći idealan osmijeh po Vašoj mjeri. Ne ustručavajte se predložiti i pitati, jer svi imamo isti cilj, da se Vi napokon smijete i budete zadovoljni sami sa sobom. Rado ću Vam dati bilo kakav savjet iz prve ruke, a na taj način ćemo stvoriti povjerenje i zajedničke vizije. 

Vidimo se na pregledu!

Josip Jezidžić, dr. med. dent.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

Moglo bi Vas zanimati i...