Trudnoća i stomatološki zahvati

Kako nam je već svima poznato, uslijed trudnoće žena prolazi kroz puno hormonskih promjena, a često ćete čuti kako imaju dosta problema sa zubima.

Važno je naglasiti da ukoliko planirate trudnoću, sve zahvate obavite prije, a u nastavku pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica i kako postupati sa stomatološkim zahvatima u trudnoći.

Što se događa sa zubima u trudnoći?

U trudnoći dolazi do raznih hormonskih promjena, a jedan od njih može utjecati i na naše zube, odnosno može doći do povećanja kiseline u ustima radi jutarnjih mučnina koje mogu oštetiti caklinu. Osim toga, često se javlja trudnički gingivitis – upale zubnog mesa povezane s trudnoćom. Uzrok tome je povišena razina progesterona što dovodi do povećane osjetljivosti vezivnih tkiva.

Može li se upala mesa u trudnoći nekako spriječiti?

Važno je reagirati na vrijeme. Dakle, ukoliko i dođe do trudničkog gingivitisa, potrebno je posjetiti stomatologa neovisno o stadiju trudnoće, redovnim kontrolama se to može riješiti već na početku. Iako je bolno, ne smije se izbjegavati četkanje upaljenih područja već treba iščetkati bakterije, u protivnom ne četkanje dovodi do nakupljanja plaka i bakterija, a to uzrokuje još jače upale.

Preporučaju li se uopće bilo kakvi zahvati u trudnoći?

Preporučaju se sanirati hitna stanja kao što je upala zuba, zubnog mesa i slično, ali sve ostalo je bolje izbjeći. Naime, za vrijeme trudnoće se ne radi CT i RTG koji su potrebni za dijagnostiku, ženama je otežano sjedenje, a stomatološki termini su uvijek duži. Poseban oprez zahtjeva i uzimanje antibiotika, ali prema potrebi se konzultira ginekolog.

Što sa nošenjem aparatića, prekida li se terapija u trudnoći?

Terapija se prekida samo uslijed jačeg trudničkog gingivitisa, razlog tome je otežana oralna higijena. Naime, na aparatiću se skupljaju ostaci hrane, time dolazi do plaka i razmožavanja bakterija i naposlijetku još jačeg gingivitisa.

Savjet više

Svakako je potrebno paziti na oralnu higijenu,a ako je meso osjetljivo uzeti mekanu četkicu. Redovitim četkanjem i kontrolama prema potrebi neće biti nikakvih problema.

dr. med. dent. Iva Drobec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

Moglo bi Vas zanimati i...