Kako lokalna anestezija utječe na naš organizam i koliko je štetna?

Često pacijenti dođu zabrinuti i uvjereni da im lokalna anestezija neće pomoći da ne osjete bol dok popravljaju zube.Iako mi to izričito ne kažu, znam da ih to muči i kopka. Dobra je vijest da zaista hoće. Jeste li znali da se ista lokalna anestezija koja se koristi u stomatologiji koristi i kod drugih zahvata, kao što su korekcije odstojećih uški (ušiju), pri uklanjanju tetovaža, korekcija kapaka…? Nadam se da ste sada sigurniji da će djelovati i kod popravljanja zuba. 

Što je lokalna anestezija i koliko traje?

Lokalna anestezija je privremena bezbolnost određenog područja, a jednostavnije to možemo reći i ovako – ubrizgavamo je u područje koje želimo tretirati koje se tada umrtvi i ne boli, odnosno gubi osjetljivost. Traje obično oko 2 sata što je sasvim dovoljno za većinu zahvata koje odrađujemo u stomatologiji. 

Možemo li biti alergični na lokalnu anesteziju?

Alergije su moguće, a obično se razvijaju na sam anestetik ili na dodatne substance. Alergije na lokalni anestetik nisu česte, a procjena je da je 1 od 10 000 može imati alergijsku reakciju. Ako se alergijska reakcija i dogodi, dugotrajni problemi su rijetki, a neki od prvih simptoma koji mogu ukazati na alergijsku reakciju su već svima poznati: svrbež, osip, oticanje, kašalj i sl.

Koliko je lokalna anestezija opasna za naše zdravlje?

Lokalna anestezija je vrlo sigurna, i manje opasna od opće anestezije. Kako sam već spomenula, nuspojave su vrlo rijetke, a ako se i dogode kratko traju jer lokalna anestezija drži puno kraće od opće. Također je bitno napomenuti da pacijent kod primjene lokalne anestezije može odmah kući, što nije slučaj kod korištenja opće anestezije. 

Bez brige, danas je lokalna anestezija dio rutine u stomatološkim zahvatima, a svakako bih istaknula da nama stomatolozima uvelike pomaže jer osim što pacijent ne osjeća bol, ne miče se što je za nas iznimno važno kako bismo mogli posao napraviti vrlo precizno. Vidimo se na pregledu i zahvatima, a ukoliko imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja oko lokalne anestezije, nemojte se ustručavati pitati.

Petra Šulina, dr. med. dent

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...