Je li zima bolje vrijeme za raditi stomatološke zahvate? Naš stomatolog ima 3 savjeta

Ovo je tema iz naroda ili možda mit koji ste sigurno već i čuli, zar ne?

Moram priznati da je odgovor vrlo jednostavan.

  1. Ako radite velike i kompleksne zahvate zima svakako je bolje vrijeme za odraditi iste. Dakle, ovo se odnosi na “malo teže” slučajeve, kad primjerice pacijent mora izvaditi sve zube, a prisutno je puno upalnih procesa, treba možda dodati i umjetne kosti… Zašto? Cijeljenje ide lakše jer su hematomi kod velikih temperatura veći.

  1. Ipak, ako imate standardne zahvate i zdravo zubno meso, a zube ste izvadili prije nekoliko mjeseci, doba godine nema nikakav utjecaj na uspješnost zahvata. Naime, implantat je najbolje bušiti odmah nakon vađenja zuba ako to situacija dopušta – već spomenuto zdravo zubno meso i dobra kost.

  1. Neke zahvate treba odraditi što prije – dakle, ako imate velike upale, uznapredovalu parodontozu (zubi već sami ispadaju, i trpite velike bolove) – to nisu stanja u kojima treba birati vrijeme i čekati primjerice zimu. Takva stanja mogu znatno narušiti i Vaše cjelokupno zdravlje!

Dakle, moj je savjet da nikako ne odgađate i ne čekate pravo vrijeme, jer zdravlje ne bismo trebali stavljati na odgode i na čekanje. Volio bih naglasiti da svojim pacijentima uvijek objasnim ako bi nešto moglo utjecati na uspješnost terapije. Zato je važno da ste iskreni, otvoreno nam recite kakve su Vam navike – pušenje, koje lijekove uzimate, i ništa manje važno svakako navedite ako imate alergija.

Ako Vam ipak treba push za korak naprijed – zima je idealno vrijeme da krenete u rješavanje stomatoloških problema, jer ćete do ljeta biti kao novi. 

Marko Horvat, dr. dent. med.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...