Koju četkicu odabrati? Preporuka stomatologa

Često od pacijenata čujem da ne znaju koju četkicu odabrati, a još češće kako četkice mijenjaju tek kad se sjete kupiti novu. Četkice mogu biti klasične i električne,a po tvrdoći vlakana tvrde, srednje i mekane, a u nastavku izdvajam nekoliko korisnih informacija.

Mekane četkice

Njih preporučam pacijentima s osjetljivim zubnim mesom, tanjom gingivom te nakon oralno – kirurških zahvata, a mogu ih koristiti i pacijenti koji su u ortodontskoj terapiji jer su tada zubi i zubno meso osjetljiviji.

Srednje tvrde četkice

To su četkice koje imaju normalnu tvrdoću vlakana i preporučam ih većini pacijenata.

Električna četkica ili klasična četkica?

Obje četkice su dobre i rade svoj posao. Jedina razlika je u načinu korištenja, naime električna četkica im rotirajuću glavu pa je samim time nešto lakše korištenje jer koristimo manje pokreta rukom, dok klasičnim četkicama rotaciju radimo mi kružnim pokretima. Novija istraživanja pokazuju da su električne četkice učinkovitije od klasičnih te da nakon korištenja ostaje značajno manje plaka na zubnim površinama. I električne četkice najčešće imaju i tvrđu i mekaniju opciju nastavaka (rotirajuća glava).

Održavanje i mijenjanje četkice

Četkicu je poželjno promijeniti svakih mjesec dana, ukoliko se pridržavamo pranja zubi 2x dnevno, četkica i vlakna se potroše i potrebno ih je zamijeniti, u protivnom nećemo zube oprati kako treba ako su vlakna potrošena. Ako se četkica troši brže od navedenog, vjerojatno se nepravilno koristi i osoba preagresivno i prejako četka zube. Ukoliko imate nedoumica oko održavanja higijene, svakako zatražite savjet vašeg stomatologa.

Dr. med. dent. Zoran Čeko

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...