Koja je cijena i razlika između jeftinih i skupih implantata?

   U današnje vrijeme  možete pronaći jako puno informacija i ponuda za zubne implantate. Ono što je posebno zbunjujuće je zašto su cijene toliko različite, i zašto su neki implantati jeftiniji, a drugi pak znatno skuplji? Pitate se nije li to sve isto? U ovom ću tekstu probati približiti i objasniti razliku između skupih i jeftinih implantata jer posebno ovih jeftinijih na tržištu danas ima na stotine.

Zašto zubni implantati od titana?

     Kao zlatni standard koriste se titanski implantati jer su biokompatibilni, ne izazivaju alergijske reakcije, a po mehaničkim karakteristikama su ispred svih ostalih alternativnih materijala. Da bi se bilo koji nadomjestak ili materijal mogao koristiti u svrhu liječenja ljudskog organizma, potrebno je napraviti visoko specifična klinička testiranja. Svrha tih testiranja je procijeniti reakciju organizma na određeni materijal te ukloniti mogućnost da isti materijal kratkoročno i dugoročno izaziva neželjene nuspojave u organizmu. Kako bi postojao standard, dogovoreni su minimalni uvjeti koje materijal treba zadovoljavati na tim testiranjima. Jeftini implantati, stoga, zadovoljavaju minimalne uvjete da bi se mogli koristiti. Proizvođači skupih implantata ulažu velika financijska sredstva na klinička testiranja i zadovoljavanje najstrožih i najspecifičnijih testova, ogroman trud ulažu i u stjecanje novih znanja, istraživanja i u pravilu su okupljeni oko najvećih stručnjaka u ovom području.

To za pacijenta znači najveću moguću sigurnost kad bira zubne implantate, jer je ovakvu vrstu implantata odobrila mala vojska najstručnijih ljudi.

     Postoji još jedna stavka koja je pacijentima od izuzetne važnosti, a to je da se odluče na proizvođača implantata s dugogodišnjom tradicijom. To će omogućiti pacijentima da taj ugrađeni implantat mogu iskoristiti i nakon puno godina za izradu nove krunice kad dođe vrijeme za zamjenu protetskog rada. S obzirom da svaki implantatni sustav ima svoje komponente i “stomatološki alat” veoma je bitna raspoloživost određenog proizvoda pa i o tome treba voditi itekako računa. Doktor koji ugradi implantat je i zbog tog razloga dužan klijentu predati knjižicu s certifikatom i dimenzijama ugrađenog implantata.

Koje zubne implantate koristi Poliklinika Identalia?

     U stomatološkoj poliklinici Identalia smo se, upravo iz svih gore navedenih razloga, odlučili na najbolje i najkvalitetnije, a to su Nobel Biocare implantati. Švedski profesor Per-Ingvar Branemark je još davne 1952. godine otkrio pojam oseointegracije (proces sraštavanja implantata za kost), da bi 1965. godine ugradio prvi implantat. Nakon mnogo kliničkih istraživanja, učenja i studija, 1981. godine Branemark uz pomoć švedske kompanije Bofors osniva kompaniju imena Nobelpharma koja je zapravo preteča današnjoj kompaniji Nobel Biocare sa središtem u Zurichu, u Švicarskoj. Danas je Nobel lider među implantatima u svijetu koji nudi najbolju kvalitetu dokazanu na najstrožim kliničkim ispitivanjima i najboljim rezultatima na svakom od njih. Također, Nobel Biocare ulaže velika financijska sredstva u edukaciju i istraživanja kako bi njihov proizvod i dalje bio najbolji i najprepoznatljiviji diljem svijeta. Nakon svakog kirurškog zahvata u poliklinici Identalia, klijent dobije certificiranu knjižicu (sa svim informacijama o ugrađenom implantatu) koja garantira kvalitetu najvišeg standarda. 

Koja je konačna cijena implantata i kako se određuje?

Pojedinačne cijene možete pogledati na našim web stranicama na cjeniku, a koja će biti konačna cijena ćemo vidjeti i odrediti na pregledu. Bitno je napomenuti da ukoliko Vam nedostaje primjerice 5 zubi, ne znači nužno da trebate i 5 implantata. Posebno ako nedostaju zubi u nizu – npr 3 zuba u nizu nadomjestiti ćemo s 2 implantata i mostom od 3 krune.

Implantat je tek jedna od tri bitne komponente koje omogućuju da pacijent dobije novi zub. Na sami implantat ugrađuje se suprastruktura koja omogućuje da se na nju postavi krunica. Sve što radimo u Identaliji je dobro provjereno i sigurno za Vas.

Jako je važno da implantat ugradi oralni kirurg. Osim iskustva koje sama specijalizacija oralne kirurgije donosi, neprikosnoveno je znanje i vještina kirurga koji zna u svakom individualnom slučaju na koji način postaviti implantat bez da ugrozi bitne okolne anatomske strukture (ostale zube i kost). To nam garantira sigurnu i stručnu ugradnju te dugoročnu stabilnost implantata i zadovoljnog pacijenta. Poliklinika Identalia – sigurno je sigurno.

Haris Šabić, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...