Mogući razlozi zašto Vam se klimaju zubi

Zašto se klimaju zubi?Svi se većinom sjećamo kako su nam se klimali mliječni zubi, ali postoji i nekoliko razloga kad se ista stvar može dogoditi i u odrasloj dobi.

Jedan od razloga je fiziološki, radi ortodontske terapije, a riječ je o prolaznom i očekivanom stanju. Naime, zubi su u ortodontskoj terapiji blago pomični jer moraju prvo popustiti tako da se mogu premjestiti na nove pozicije gdje će se ponovno učvrstiti u novom “korigiranom“ mjestu.

Najčešći razlog klimanja zubi kod odraslih je svakako parodontitis – bolest potpornih tkiva zuba, zubnog mesa, parodontnog ligamenta i alveolarne kosti. Naime, razvije se upala navedenih tkiva i posljedično se povuče zubno meso i kost. No, zub koji se klima nije nužno i loša vijest jer se često može spasiti, ovisno o stupnju zahvaćenosti potpornih tkiva.

Važno je održavati dobru oralnu higijenu te redovito odlaziti na parodontološku terapiju koja podrazumijeva čišćenje kamenca ili dubinsko čišćenje kiretažu kad se zubi čiste detaljnije ispod zubnog mesa stuganjem bakterija.

Ipak, ako je parodontitis uznapredovao zubi ne, najčešće, ne mogu spasiti te ih je potrebno izvaditi i napraviti novo rješenje: mobilno ili s implantatima. Nemojte odgađati posjetu stomatologu ako imate sumnjate na parodontitis, kako biste na vrijeme mogli utjecati na isto.

Zoran Čeko, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...