Mogući razlozi zašto Vam se klimaju zubi

Jeste li ikad razmišljali, zašto bi se mogli klimati zubi? Svi se većinom sjećamo kako su nam se klimali mliječni zubi, ali postoji i nekoliko razloga kad se mogu klimati u odrasloj dobi.

Jedan od razloga je fiziološki, radi ortodontske terapije, a riječ je o prolaznom i očekivanom stanju. Naime, zubi su u ortodontskoj terapiji blago pomični jer moraju prvo popustiti tako da se mogu premjestiti na nove pozicije gdje će se ponovno učvrstiti  u  novom  “korigiranom“ mjestu.

Najčešći razlog klimanja zubi kod odraslih je svakako parodontitis – bolest potpornih tkiva zuba, zubnog mesa, parodontnog ligamenta i alveolarne kosti. Naime, razvije se upala navedenih tkiva, i posljedično se povuče zubno meso i kost. No, nije nužno pomični zub odmah i loša vijest jer se često može spasiti, ovisno o stupnju zahvaćenosti potpornih tkiva.

Važno je održavati dobru oralnu higijenu, i redovito odlaziti na parodontološku terapiju koja podrazumijeva čišćenje kamenca ili dubinsko čišćenje – tzv. Kiretažu kad se zubi čiste detaljnije ispod zubnog mesa i sastružu se bakterije.

Ipak, ako je parodontitis jako napredovao najčešće se zubi ne mogu spasiti i potrebno ih je izvaditi i napraviti novo rješenje – mobilno ili s implantatima što je uvijek najbolja opcija. Svakako nemojte odgađati posjetu stomatologu ako imate sumnje na parodontitis, kako biste na vrijeme mogli utjecati. 

Zoran Čeko, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...