Muči li vas neugodan zadah? Evo kako ga se riješiti

Neugodan zadah, može biti izvor neugode i značajno utjecati na samopouzdanje. 

Dr.med.dent. Marko Horvat iz Poliklinike Identalia, vodi vas kroz ovaj blog te sve što trebate znati o lošem zadahu, njegovim uzrocima i načinima liječenja.

Što je loš zadah?

Loš zadah, ili halitoza, uglavnom je uzrokovana nakupljanjem bakterija u ustima koje proizvode neugodan miris. Iako može biti povezana s određenim bolestima, najčešći uzrok je loša oralna higijena. Procjenjuje se da 1 od 4 osobe redovito pati od halitoze, što je treći najčešći razlog za posjet stomatologu.

“Halitoza može značajno utjecati na samopouzdanje i socijalne interakcije,” kaže dr. Horvat te ističe kako je važno je prepoznati da to nije samo kozmetički problem, već da može ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene poteškoće.

Nakupljanje bakterija koje uzrokuju ovu neugodnu pojavu najčešće dolazi od nedostatka kompletne oralne higijene, što rezultira nakupljanjem plaka oko desni i stražnjeg dijela jezika.

Drugi uzroci uključuju prehrambene navike, nakupljanje bakterija tijekom spavanja, stres i dehidraciju.

Uzroci halitoze također mogu biti:  

  • Upotreba duhana: Miris uzrokovan duhanskim proizvodima je neizbježan.
  • Prehrambene navike: Određene namirnice, poput češnjaka ili luka, privremeno uzrokuju loš zadah jer se njihov miris oslobađa kroz dah dok ih tijelo obrađuje.
  • Suha usta: Ako su vaša usta izrazito suha te nemaju dovoljno sline za ispiranje čestica hrane i bakterija -to može uzrokovati neugodan miris.

“Pravilna oralna higijena je temelj prevencije halitoze,” kaže dr. Horvat te nadodaje da je važno posjećivati stomatologa barem dva puta godišnje za redovite preglede i čišćenja.”

Kako izgleda prvi pregled u Identaliji?

Kada ići stomatologu zbog zadaha? 

Ako primjetite da stalno imate neugodan zadah, prvo posjetite stomatologa. Ako stomatolog utvrdi da nema dentalnih problema, posjetite liječnika obiteljske medicine za daljnju dijagnostiku.

“Prvi korak je uvijek posjet stomatologu kako bi se isključili dentalni problemi, a ako su zubi i desni zdravi, trebate se obratiti liječniku za daljnje pretrage.” savjetuje stomatolog Horvat iz naše Poliklinike Identalia. 

3 činjenice o lošem zadahu

1. Bakterije koje žive u vašim ustima mogu uzrokovati kronični loš zadah

Ispostavilo se da su ljudska usta ugodno mjesto za bakterije koje mogu uzrokovati neugodan zadah. U Američkom stomatološkom udruženju (ADA)  kažu ovo – “Loš zadah može se pojaviti u bilo kojem trenutku zahvaljujući stotinama vrsta bakterija koje prirodno žive u vašim ustima.” ADA opisuje usta kao “prirodni staklenik koji omogućava ovim bakterijama da rastu.” Srećom, pravilna dentalna higijena može pomoći u eliminaciji većine bakterija koje uzrokuju loš zadah.

2. Jutarnji zadah/loš zadah je neizbježan

Postoji razlika između povremenog lošeg zadaha i kroničnog lošeg zadaha. Jedenje određene hrane ili loša dentalna higijena mogu uzrokovati loš zadah, ali neće odmah uzrokovati kronični loš zadah. Ustvari, jutarnji zadah je prirodni dio dana za većinu ljudi. Liječenje lošeg zadaha uključuje stalnu dentalnu higijenu, čišćenje zuba, korištenje vodice za ispiranje usta i redovite posjete stomatologu. Ako je stanje dovoljno ekstremno, stomatolog može biti jedina osoba koja može otkriti točan uzrok i ponuditi liječenje.

3. Medicinska stanja ili lijekovi mogu uzrokovati kronični loš zadah

Ne čudi da određena hrana može uzrokovati loš zadah, ali ljudi možda ne shvaćaju da i lijekovi mogu biti čimbenik. “Brojni lijekovi također mogu proizvesti neugodan okus ili miris ili mogu uzrokovati suhoću usta, što zauzvrat vodi do lošeg zadaha,” objašnjava ADA. Prije uzimanja lijeka, možda bi bilo mudro provjeriti etiketu za nuspojave. 

U drugim slučajevima, medicinsko stanje također može uzrokovati loš zadah.

Dr. Horvat dodaje da medicinska stanja kao što su sinusne infekcije, plućne infekcije, tonzilitis, gastrointestinalni poremećaji, bronhitis, dijabetes i još mnogo toga mogu uzrokovati loš zadah.

Kako znati smrdi li vam iz usta?

Ako vas brine da imate loš zadah, postoji mnogo načina kako ga spriječiti i liječiti. 

Naravno, najbolji način da izbjegnete loš zadah je održavanje dobre dentalne higijene, ali ponekad loš zadah može imati nejasne uzroke, poput prehrane ili zdravstvenih stanja pa nemojte biti previše strogi prema sebi. Mi ćemo vam reći par načina kako provjeriti stanje u ustima. 

Pitajte nekoga kome vjerujete 

Možda će vam biti neugodno zamoliti nekoga da pogleda u vaša usta ili miriše vaš dah i da vam povratne informacije. Samo se pobrinite da je to prikladna osoba, poput partnera ili člana obitelji. Možete zamoliti nekoga bliskog da provjeri ima li bijelog sloja na stražnjem dijelu vašeg jezika, što je čest znak bakterija koje uzrokuju loš zadah.

Uvijek možete pitati svog stomatologa 

Stomatolog može procijeniti zrak iz vaših usta i nosa kako bi pronašao izvor bilo kojeg mirisa. Bez obzira na ishod, stomatolog će vam moći pomoći u liječenju ili sprječavanju lošeg zadaha u budućnosti.

Testirajte svoj dah 

Trebate brzo provjeriti kako vam miriše dah? Pokušajte s testom njušenja. 

Ako poližete zapešće, pustite da se osuši na trenutak, a zatim ga pomirišete, trebali biste moći dobiti ideju ima li vaš dah miris. 

Druga metoda je korištenje konca za zube prema stražnjem dijelu usta, a zatim pomirišite konac. Ili nježno sastružite jezik strugalicom za jezik ili mekanom četkicom za zube, pa pomirišite strugalicu.

Kako se riješiti smrada iz usta?

Ako ste i dalje zabrinuti za svoj dah, najbolje je učiniti ono što ionako trebate raditi:

  • Četkanje: Četkajte zube dva puta dnevno, najmanje dvije minute.
  • Korištenje zubnog konca: Svakodnevno koristite zubni konac kako biste uklonili ostatke hrane i plak.
  • Vodica za ispiranje usta: Koristite vodicu za ispiranje usta koja se bori protiv lošeg zadaha i spojeva koji uzrokuju neugodne mirise.

Dodatni savjeti za rješavanje zadaha

Mnogi se pitaju kako kod prirodnim lijekovima riješiti neugodni zadah. Evo nekoliko primjera koje možete isprobati. 

  • Ograničite: Konzumaciju kofeina, alkohola, slatkih i kiselih sokova.
  • Hidratacija: Pijte puno vode da ostanete hidrirani.
  • Žvakaće gume bez šećera: Potiču proizvodnju sline.
  • Mint bomboni: Privremeno rješenje, ali manje preporučljivo zbog zaostalog šećera.
  • Četkanje jezika: Posebno obratite pažnju na stražnji dio jezika gdje se nakupljaju bakterije.

Liječenje kroničnog zadaha 

Ako imate kronično loš zadah, a stomatolog isključi oralne probleme, posjetite liječnika. Loš zadah može biti znak infekcija dišnih puteva, kroničnog sinusitisa ili bronhitisa, dijabetesa, problema s jetrom ili bubrezima.

Najbolji način za poboljšanje lošeg zadaha je slijediti temeljitu oralnu higijenu, uključujući dvostruko dnevno četkanje zuba i svakodnevno korištenje zubnog konca. Vodice za ispiranje usta poboljšavaju zadah kratkoročno, a za kronične probleme stomatolog može predložiti antimikrobnu vodicu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...