Što se dogodi u čeljusti ako ne nadomjestimo zube koji nedostaju?

Većina nas ne razmišlja o zubima dok ne počnu neki problemi, bolovi… Još veća zabluda s kojom se svakodnevno susrećem je ona da se neće ništa dogoditi ostalim zubima ako fali samo 1 zub. Pa što sad? Ostali ste bez zuba? Nije neka drama, zar ne? Osim što je. Ako ne nadomjestimo zube koji nedostaju, riskiramo dosta potencijalnih problema.

Naši zubi, pri izbijanju, imaju određeni stupanj “nagnutosti”, koji uglavnom – dok svi zubi izbiju – završavaju u pravilnom zagrizu – tzv normookluzija. 

Ako postoji nekakva fizička zapreka – mliječni zub koji nije ispao “na vrijeme”, trajni zub koji je niknuo prije vremena, zaostali korijen nekog od zubiju koji su vađeni – nadalje sama rotacija zametka trajnog zuba, pa i neke cistične ili tumorske promjene u donjoj ili gornjoj čeljusti – zub se može nagnuti u nekom određenom smjeru, i na taj način više nije u uobičajenom zubnom luku nego izvan njega.

U trajnoj denticiji (trajni zubi) se nakon vađenja zuba također očekuje određeni stupanj naginjanja susjednih zubiju prema novonastalom praznom prostoru, kao i “izrastanje” zuba na istoj poziciji u suprotnoj čeljusti u prostor, bez obzira na to da li je to u gornjoj ili donjoj čeljusti, dakle to je neizbježno. 

Stupanj naginjanja ovisi o mnogo čimbenika: (ugrubo:) dob, spol, tip alveolarnog grebena (koliko je spongize ili kortikalisa u određenoj regiji čeljusti), postojanje zuba antagonista u suprotnoj čeljusti, parodontitis, funkcije i navike… Velika naginjanja zuba mogu imati za posljedicu gubitak istog zuba, a također i zuba antagonista koji “izrasta” u prazan prostor vađenog zuba.

Nakon vađenja zuba u čeljusti nastaju određene promjene – gubitak koštanih stijenki koje su “pridržavale” zub (stijenke su sve tanje što su bliže kruni zuba): gubitak može biti zbog teškog vađenja, gdje je potrebno dio koštanih stijenki čak i kirurški ukloniti da bi se problematični zub (korijen) mogao izvaditi, zbog upala ili nekih drugih promjena oko korijena zuba:

Posljedično, nakon gubitka većeg broja zubiju i koštane mase, više nema mogućnosti ugradnje implantata osim augmentacije kosti (nadograđivanje atrofiranog alveolarnog grebena: sinus lift, GBR – guided bone regeneration, presađivanje autolognih koštanih graftova.

Također, pri gubitku više zubiju ili većeg broja zubiju u jednoj ili obje čeljusti, dešava se promjena u zglobnim tijelima čeljusti: zubi više ne drže “visinu” zagriza, zglob se posljedično može jače zatvarati (što nije normalna funkcija zgloba), te nastaju bolne senzacije, zakočenje čeljusnog zgloba, “preskakanje” i pucanje u zglobu – artralgije temporomandibularnog zgloba. Znam da sve pomalo zvuči zastrašujuće, no ako ste zub izgubili nedavno, sad je pravo vrijeme da reagirate i odlučite se za nadomjestak zuba zubnim implantatima. Pregled kod nas ionako ništa ne košta, osim malo Vašeg vremena? 

Mislite na svoje zdravlje – na vrijeme! Za rezervaciju termina nas nazovite na 00385 1 5566 431.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...