Solo krunice ili krunice u bloku? Stomatolog savjetuje kako ih odabrati

Jedna od dilema i pitanja koja me pacijenti znaju pitati je zašto bi trebali staviti krunice u bloku, a zašto solo krunice? A što to zapravo znači?

Kao što Vam je vjerojatno poznato, krunica ima funkciju nadomještanja zuba koji nam nedostaje, ili kad su naši zubi s vremenom dotrajali, promijenili boju, puno plombi… To su sve razlozi kada se stavljaju zubne krunice.

Koja je uopće razlika između solo kruna i kruna u bloku?

Solo krunica zapravo znači da se na svaki zub zasebno stavlja zubna krunica, a pod krunicama u bloku podrazumijevamo zapravo zubni most, koji se može sastojati od nekoliko elementary npr. 3 zuba, ili može biti i most od 12-14 elemenata što znači – krunice u bloku za sve zube.

Kada solo krunice, a kada krunice u bloku?

Solo krunice su idealne kada pacijent želi maksimalnu estetiku, dakle možemo to reći kada pacijent želi osmijeh kao iz filma. Naravno, zub pri tome mora biti dovoljno jak da bi mogao nositi solo krunicu.

Krune u bloku se stavljaju kada broj međusobnih nosača nije idealan za solo krune, a mostom u bloku se povežu zubi koje imamo i popune praznine zubi kojih više nema. Primjerice, ako pacijentu nedostaje samo 1 zub, ali nema dovoljno kosti za ugradnju zubnog implantata, tada je most od 3 elementa u bloku najbolje rješenje. 

Izgledaju li zubi u bloku umjetno?

Znam da ste se vjerojatno susreli s primjerima kad je bilo i više nego očito da osoba ima umjetne zube kako to volimo reći u narodu. Bez brige, zubi u bloku u Identaliji ne izgledaju umjetno. Poliklinika Identalia ima vlastiti zubni laboratorij, u kojem se Vaši zubi dizajniraju vrlo detaljno, od boe, oblika, prijelaza ako ima eventualnih razlika u boji zuba, zaista pazimo na najsitniji detalj, a pacijent sam sudjeluje u svakom koraku. 

Znam da biste voljeli znati što je najbolje za Vas bez odlaska kod stomatologa i slanjem jedne poruke kako nas je tehnologija naučila, no svakako Vas pozivam da se odvažite barem na pregled i saznate koje su Vam opcije, jer nakon pregleda sve ide puno lakše, i odluke i financiranje zahvata. Nadam se da se vidimo na pregledu.

Do pregleda svakako pogledajte neke od transformacija naših pacijenata:

https://identalia.hr/prije-i-poslije/

Ivan Beke, dr.med.dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...