Što smijem , a što ne smijem raditi s novim zubima – krunicama?

Kad se pacijent odluči na promjenu i napraviti zubne krunice, potrebno je znati nekoliko važnih činjenica. Prije svega vas želim ohrabriti i pohvaliti što ste uopće odlučiti nešto za sebe i svoje zdravlje, a vjerujte mi da niste ni svjesni koliko će Vam to promijeniti život na bolje! Danas je stomatologija i tehnologija koju koristimo toliko napredovala da zubne krunice izgledaju vrlo prirodno, a i ono najvažnije – pacijentima pašu savršeno, baš po mjeri. To je važno jer tako mogu jesti normalno i održavati pravilnu oralnu higijenu.

S novim zubnim krunica pacijenti mogu jesti sve najnormalnije kao i sa svojim prirodnim zubima. Treba jedino izbjegavati jako tvrdu hranu, npr. orašaste plodove, i paziti da ne odgrizamo hranu. To vrijedi i za naše zube. 

Ono što bih posebno naglasio, a susrećem svaki dan takve dvojbe je da na zubima nosačima krunica i mostova isto tako kao i na prirodnim zubima mogu ispod nastati karijesi, zubi se mogu rasklimati i ispadati ako se ne provodi adekvatna higijena pa o tome treba voditi računa jer nije istinita izreka „Sad sam napravio nove zube, ugradio implantate pa se ne može ništa dogoditi i miran sam.” Dakle, pravilna higijena od velike je važnosti kad govorimo o protetskim radovima. Preporučam svakodnevnu upotrebu vodenog tuša kako bi se očistila i teško dostupna mjesta, a uz tuš svakako vodite računa i redovitom mijenjanju četkice za zube – naime manje je poznato, a i manje razmišljamo o tome, ali četkica za zube bi se trebala mijenjati u prosjeku svaka 3 mjeseca. 

Osim održavanja higijene u ustima, preporučam i dolazak na redovne kontrole, kako bi se procijenilo stanje u ustima, vidjelo u kakvom su stanju nove krunice, napravilo profesionalno čišćenje…. Jedino tako i nakon dugog niza godina zubne krunice će izgledati kao nove u ustima. Volim to reći ovako…. Brinete o svom ljubimcu, autu… zašto ne brinete o sebi i zdravlju? 

Vidimo se u Identaliji! 

Josip Jezidžić, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...