3 razloga zašto preporučamo ugradnju implantata odmah nakon vađenja zuba

Kroz godine kako napreduje tehnologija, mijenja se i vremenski tijek nekih stomatoloških zahvata. Primjerice, ranije smo pacijentima preporučali da se zubni implantat buši tek par mjeseci nakon vađenja zuba, nakon što se tkivo oporavi, no danas su stvari nešto drugačije.

Danas se zubni implantati buše odmah nakon vađenja zuba, osim u iznimnom situacijama.

Odmah nakon vađenja zuba, zubna kost atrofira – dolazi do povlačenja, odnosno do gubitka kosti čeljusti na mjestu zuba kojeg smo izgubili. Upravo kako bismo to smanjili preporučamo imedijatni bušenje zubnih implantata.

Skraćuje se vrijeme do dobivanja krunice – ako implant bušimo odmah nakon vađenja zuba, obično za 2-3 mjeseca dobivate i krunicu, a cijeli proces se tako skraćuje za 3 mjeseca – naime, obično se preporučivalo da se pričeka 3 mj do bušenja implantata nakon vađenja zuba.

Kost je odmah opskrbljena krvlju – imedijatnim bušenjem implantata se kost opskrbljuje krvlju i pomaže zarastanju implantata s kosti.

Kad se ipak ne preporuča imedijatno bušenje implantata?

Postoje situacije kad ipak ne preporučamo da se implantat buši odmah po vađenju zuba. Neke od njih mogu biti teže infekcije i upale, ili kad je pacijentu potrebna nadogradnja kosti. Naime, ako je riječ o velikoj upali i infekciji, implantat bi se teško primio na takvo mjesto, pa je bolje pričekati da se infekcija po vađenju zuba smiri. Kad pacijentu nedostaje kosti, ponekad se ista može i nadograditi, a ako je riječ o većem području i istovremenom podizanju sinusa, preporuča se pričekati s ugradnjom implantata.

Svakako nemojte dugo čekati nakon što izgubite zub, i napravite barem pregled kako bi Vam stomatolog preporučio možete li odmah ugraditi zubni implantat ili je bolje pričekati. Nemojte dozvoliti da se i Vama, kao i mnogima ranije dogodi da kosti više nema jer ste predugo čekali. Zdravlje nema cijenu, a zdravi zubi su svakako i odraz bridge o nama samima. Vidimo se na pregledu?

Ivan Beke, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...