5 zanimljivosti o zubnim implantatima

Zubni implantati su promijenili povijest stomatologije, i omogućili ljudima da nakon gubitka zubi uz njih vrate prirodnu funkcionalnost čeljusti. Kao oralni kirurg s puno godina radnog iskustva, rado ću s Vama podijeliti neke zanimljive činjenice koje sigurno niste znali, a vjerujem da ćete se osjećati sigurnije kad ih pročitate.

Što se događa kad izgubimo zube?

Nakon gubitka zuba u našoj čeljusnoj kosti ostaje rupa koja se nakon 2-3 mjeseca u potpunosti regenerira i zatvori, ali mjesto u kosti na kojem je bio korijen zuba se razgrađuje, odnosno stanjuje, a s vremenom dolazi do sve većeg gubitka kosti na tom dijelu, zato je iznimno bitno na vrijeme nadomjestiti zube koji nedostaju sa zubnim implantatima. S vremenom implantati jako napreduju, a u nastavku pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica koje zasigurno niste znali o zubnim implantatima.

  1. Biokompatibilni su

To ukratko znači da ih naš organizam prihvaća kao svoje. Nakon ugradnje implantata dolazi do sraštanja implantata s okolnom koštanom strukturom – to je tzv. oseointegracija. Materijal od kojeg je zubni implantat napravljen je u najvećem broju slučajeva apsolutno prihvaćen od strane našeg organizma, a svojom strukturom i vezan s okolnom kosti ne dopušta prodor mikroorganizama u samu kost / na aktivnu površinu implantata. Time organizam ne prepoznaje implantat kao strano tijelo i ne dolazi do odbacivanja dentalnog implantata.

  1. Jači su od čelika

Neki implantati imaju u svojoj strukturi (titanskih spojeva) i druge elemente – npr. cirkonij, a dobivena legura je po tlačnoj i vlačnoj čvrstoći jača od čelika. U usporedbi s implantatima prvih generacija koji su izrađeni od legura čelika, današnji implantati imaju neusporedivo veću čvrstoću i praktičnu mogućnost izdržati i izdržavati dugogodišnje naprezanje naše čeljusti, tj. žvakanje.

  1. Nemaju karijes

Zubni implantat ne može dobiti karijes. Naime, karijes zahvaća strukture zuba – caklinu i dentin, a dentalni implantat kao i suprastruktura i krunice nisu podložni takvim promjenama. 

  1. Preuzimaju ulogu korijena zuba

Primarna uloga implantata je da oponaša zub. Kako? Implantati svojim oblikom, duljinom i širinom “oponašaju” zubni korijen, koji je ujedno predviđen i za prenošenje žvačnih sila. Dakle, zaista kad ugradite zubni implantat kao da ponovno imate vlastiti zub i korijen.

  1. Zadržavaju prirodni oblik lica

Kako smo već spomenuli na početku teksta, vađenjem zubi dolazi i do gubitka kosti. To se događa od trenutka vađenja zuba, a nastavlja se sve dok ne nadomjestimo zub. Ukoliko to ne napravimo, povlači se i gingiva, a kao posljedica toga i zubno meso na ostalim  zubima koji postaju osjetljiviji, a kako prolazi vrijeme i kost se sve više povlači tako dolazi i do naginjanja zdravih zubi u slobodan prostor, i oblik lica se polako mijenja. Implantat osim što nadomještava izgubljene zube, ujedno čuva meko i tvrdo tkivo te sprečava povlačenje gengive, a čeljusna kost ostaje u horizontalnoj i vertikalnoj dimenziji, gotovo kao i prije vađenja zuba.

Dakle, zubni implantati potpuno su sigurni i korisni za zdravlje naše usne šupljine, stoga ne odgađajte već se pobrinite da ostanete zdravi. Vidimo se na pregledu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...