7 hrvatskih autohtonih jela

7 hrvatskih autohtonih jela za prste polizati

Zbog svoje burne povijesti i geopolitičkog položaja, Hrvatska je bila izložena različitim utjecajima, što se odrazilo i na kuhinju. Tako u pojedinim regijama, na primjer, uz obalu, možemo jasno raspoznati mediteranski štih prije svega talijanske, ali i francuske kuhinje. Na sjeveru prevladava utjecaj njemačke i austrijske kuhinje te mađarske, naravno, a gastronomija istoka i jug kontinentalnoj dijela zemlje slična je turskoj… No i Stari svijet, antička i ilirska kuhinja “imaju svoje prste“ u našoj kuhinji.

Janjetina na ražnju

Janjetina na ražnju se sprema i u Lici i Gorskom kotaru ali i drugim dijelovima Hrvatske te je odmah potrebno naglasiti da se janjetina na ražnju ne može pripisati kao tipično jelo u samo jednoj destinaciji ili regiji u Hrvatskoj, iako je to često slučaj u Dalmaciji i prvenstveno na otoku Pagu, gdje je zasigurno najpoznatija. Mlada janjetina na ražnju je po mnogima jedno od najukusnijih jela koje možete probati u Hrvatskoj, a idealno se nadopunjuje s mladim lukom, krumpirom i svježim domaćim rajčicama.

Istarski fuži s tartufima

Istarski fuži s tartufima je tradicionalno jelo koje je u svom originalu potječu iz Istre. Fuži su vrsta tjestenine koja je tipična za Istru, a koja se priprema tako da se tijesto izreže na rezance širine oko 3 cm, te se prerežu po dijagonali kako bi se dobili romboidni oblici. Tartufi se također beru isključivo na području Istre te daju ovom jelu jedinstven okus, a najbolje ih je poslužiti uz istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i pokoju čašu istarske Malvazije.

Dalmatinska pašticada

Jedno od jela koje je tipično za područje Dalmacije i okolice je dalmatinska pašticada. Pašticada se priprema od teletine koja se kuha u sosu koji je obogaćen suhim šljivama, a poslužuje se sa širokim rezancima ili njokima. Preporučamo vam da isprobate ovo ukusno jelo koje se tradicionalno priprema za proslavu važnih događaja poput vjenčanja, blagdana ili krstitki.

Teletina ispod peke

Iako je hobotnica ispod peke vjerojatno najpoznatije jelo koje se priprema ispod peke ili sača, ono zasigurno nije jedino. Ispod peke se pripremaju različita jela od kojih je među poznatijim teletina ispod peke. Kao i u slučaju hobotnice ispod peke, najčešće se priprema s krumpirom koji po završetku jela ostaje u isto vrijeme kuhan i zapečen. Teško je opisati okus i teksturu koju ima teletina ispod peke stoga vam preporučamo da ju prvom prilikom isprobate.

Purica s mlincima

Purica s mlincima je tradicionalno hrvatsko jelo koje se uobičajeno priprema u okolici Zagreba za blagdane i svečane prigode, a podrijetlom je iz Međimurja. Ovo ukusno jelo najbolje je probati u seoskim domaćinstvima gdje se i danas priprema na tradicionalni način – pečena purica se servira uz ručno izrađene mlince koji su poliveni masti od purećeg pečenja.

Sarma

Sarma je jelo od mljevenog mesa pomiješanog s rižom koje se umata u list kiselog kupusa. Iako je sarma jelo koje potječe iz Bugarske gdje se meso umata u list svježeg kupusa, tradicionalni hrvatski način pripreme uključuje ukiseljeni kupus. Postoje brojne inačice pripreme ovog jela a osim sarme poznati su i sinjski arambaši odnosno arambašići koje se priprema za razne proslave uključujući i vitešku igru Sinjsku alku.

Zapečeni zagorski štrukli

Zagorski štrukli su jelo koje je u originalu potječe iz hrvatskog Zagorja, sjeverno od grada Zagreba, a pripremaju se na dva načina pečenjem i kuhanjem. Zapečeni zagorski štrukli se sastoje od tijesta i svježeg kravljeg sira, a pripremaju se u pećnici. Iako su u originalu nastali na području hrvatskog Zagorja i okolice, danas zapečene štrukle možete pronaći diljem Hrvatske, obzirom da se recept radi izrazite popularnosti proširio i na ostale regije. Kako bi očuvali autohtonost recepta zagorskih štrukli Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija svake godine organiziraju Štruklijadu koja okuplja ljubitelje prepoznatljive delicije hrvatskog Zagorja. U Zagrebu ih probajte u poznatom restoranu “La štruk.”

Foto: La štruk

Postoje i još mnoga slavna i također vrlo ukusna autohtona hrvatska jela koje nismo naveli ovdje. To su tipična jela koja su vezana upravo uz pojedino podeblje i svaki pravi gurman bi ih trebao kušati upravo na mjestima sa kojih potječu. Navesti ćemo samo neka od njih:

Poljički soparnik

Komiška pogača

Skradinski rižot

Slavonski čobanac

Svakako probajte i napravite neka od ovih jela ako već niste. Dobar tek!

Fran Parlov, Identalia Travel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...