Carbonara: originalni talijanski recept!

Carbonara ili karbonara je jedno od najpoznatijih i najomiljenijih jela talijanske kuhinje. Ovo jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo, dolazi iz srca Italije i ima bogatu povijest koja ga čini posebnim. U ovom blogu vam donosimo recept za originalnu carbonaru.

Podrijetlo i povijest carbonare

Carbonara je jelo koje je izvorno nastalo u regiji Lazio, posebno u Rimu. Postoji nekoliko teorija o tome kako je carbonara dobila svoje ime. Jedna teorija kaže da je naziv nastao od riječi “carbonari”, koji su bili rudari ugljena, jer su ovo jelo često jeli zbog jednostavnosti pripreme i dostupnosti sastojaka. Druga teorija sugerira da ime potječe od riječi “carbonara”, što znači “ugljenara”, zbog crnih mrlja papra koje podsjećaju na ugljen.

Bez obzira na to koja je teorija točna, jedno je sigurno – carbonara je jelo koje je osvojilo svijet. Talijanska kuhinja je poznata po svojoj jednostavnosti i korištenju svježih, kvalitetnih sastojaka, a carbonara je savršen primjer toga.

Talijanska tradicija

Talijanska kuhinja je više od same hrane – to je način života. Carbonara je simbol talijanske strasti prema hrani i kulturi zajedništva. U Italiji, obrok je prilika za okupljanje obitelji i prijatelja, a priprema hrane je čin ljubavi i pažnje. Kada pripremate carbonaru, vi ne samo da kuhate obrok, već i stvarate iskustvo koje će vaši gosti pamtiti.

Recept: originalna Carbonara

Sada kada smo saznali nešto više o povijesti i važnosti carbonare, vrijeme je da se okrenemo samoj pripremi. Ovaj recept je namijenjen za dvije osobe, ali ga možete lako prilagoditi prema potrebi.

Sastojci:

  • 3 žumanjka (ili 4 ako su manja)
  • 50 g parmezana
  • Papar (po ukusu)
  • 100 g slanine (pancete)
  • 200 g špageta
  • Sol

Postupak:

  1. Priprema slanine: Ispržite slaninu u tavi dok ne postane hrskava. Slaninu izvadite iz tave i stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće, ali sačuvajte masnoću u tavi.
  2. Priprema kreme: U zdjeli pomiješajte žumanjke, naribani parmezan i obilnu količinu svježe mljevenog papra. Smjesa treba biti gusta i kremasta.
  3. Kombiniranje sastojaka: Kada je slanina gotova, dodajte masnoću od prženja slanine u smjesu jaja i parmezana. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo vode od kuhanja paste kako biste dobili glatku kremu.
  4. Kuhanje špageta: U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i skuhajte špagete prema uputama na pakiranju. Spremite malo vode od kuhanja paste za kasnije.
  5. Finalno spajanje: Kad su špageti kuhani, ocijedite ih i odmah dodajte u tavu s kremom od jaja i parmezana. Kuhajte na tihoj vatri, uz stalno miješanje, dok se krema ne zgusne i ne obloži špagete. Ako je krema previše gusta, dodajte još malo vode od kuhanja paste dok ne postignete željenu konzistenciju.
  6. Serviranje: Gotovu carbonaru poslužite odmah, posutu s još malo parmezana i svježe mljevenog papra. Predlažemo da jelo uparite s jednim od ovih hrvatskih vina.
@itsstraja KARBONARA🇮🇹 Sastojci: •3 žumanca ili 4 ako su manja •50g parmezana •biber •slanina •špagete *za 2 osobe Postupak: Isprziti slaninu kao i videu. Za to vreme napraviti kremu od zumanaca, parmezana i bibera. Tome pridružiti masnocu od przenja slanine i malo vode od kuvanja paste. Kad ste skuvali pastu na tihoj vatri spojite pastu i kremu uz konstantno mešanje. Ukoliko je krema gusta, dodajte još malo pasta vode. Prijatnooo . . . . . . #karbonara #rucak #slanina #jaja #recepti #pasta #carbonara ♬ Che La Luna – Louis Prima

Carbonara je pravi dragulj talijanske kuhinje. Njena bogata povijest i jednostavna priprema čine je savršenim jelom za svaku priliku. Slijedeći ovaj recept, možete donijeti okus Italije direktno na svoj stol i uživati u autentičnom talijanskom obroku sa svojim najdražima.

Za desert možete napraviti talijansku kremastu poslasticu; tiramisù, recept pročitajte ovdje.

Buon appetito!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...