Hoću li dobiti privremene zube ili za vrijeme zahvata mjesecima ne nosim ništa?

Donijeli ste odluku, vrijeme je za nove zube i osmijeh. Ako je situacija kompleksnija i treba promijeniti sve zube, ili izvaditi sve zube, često se nametne pitanje – a što ću nositi za vrijeme zahvata? Znači li to da ću hodati bezub?

Ne brinite, nećete biti bez zubi! 

Privremena rješenja služe kao privremeni nadomjestak zubi kojih nema, a ima i funkcijski i estetski aspekt. Recimo da Vam nedostaju samo zubi sa strane, tada ćete dobiti parcijalni protezu koja se kači na Vaše zube, a ako je riječ o potpunom nedostatku zubi, dakle bezuboj čeljusti tada se nosi privremena mobilna proteza. 

Postoji li neko rješenje kad se može bez nošenja proteze? 

Jedino rješenje kojim se izbjegava nošenje privremene proteze je Metoda All on 4 jer kod iste već nakon vađenja zubi bušimo implantate i pacijent dobiva odmah i fiksne zube koje nosi privremeno oko 6 mjeseci.

Bitno je napomenuti da se nakon vađenja zuba ili bušenja implantata, ako je bila riječ o većim zahvatima ne nose privremena rješenja samo prvih nekoliko dana dok ne zacijeli zubno meso, ali naravno ako Vam je priroda posla takva da ste stalno s ljudima, smijete nositi privremene proteze dok ste na poslu, a kod kuće ih pacijenti nose što manje kako bi rane zarasle što brže. Znam da Vam sada to zvuči jako odbojno, ali ono što iz iskustva vidim je da se pacijenti jako brzo naviknu na proteze i ne stvaraju im nikakve probleme. Kako sam već spomenuo, s njima se normalno može i jesti i smijati jer su napravljene prema otisku Vaše čeljusti. 

Koje su sve vrste privremenih rješenja?

Osim već spomenutih privremenih proteza koje mogu biti parcijalne ili totalne, postoje i privremeni laboratorijski zubi ili privremeni zubi koje stomatolog napravi na licu mjesta. Privremeni zubi rade se pram otisku Vaših zubi nakon brušenja, i estetski su zaista dobrog izgleda, a nose se ili tjedan dana dok traje protetika, ili nekoliko mjeseci ako primjerice treba postepeno liječiti zube. Privremeni laboratorijski zubi su estetski nešto ljepši od običnih, i odlična su priprema da vidite kakvi bi mogli biti Vaši finalni  zubi, oblikom i slično. Naravno, finalni rezultat se ne može mjeriti s privremenim zubima, ali pacijenti već i na privremene zube odlično reagiraju i nerijetko vole reći da se već smiju puno više nego prije. 

Nikola Tompić, Odjel dentalnih savjetnika

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...