Najbolja mjesta za izlet 1-2 h od Zagreba

Siguran sam da ste se našli u dilemi gdje bi mogli otputovati, a da nije daleko od Zagreba. Izdvajam 5 odličnih mjesta koja možete posjetiti i uživati u prirodi i dobroj hrani.

VUGLEC BREG, KRAPINA

Četrdesetak kilometara od Zagreba, u samom srcu Hrvatskog zagorja, nalazi se turističko selo Vuglec Breg. Imanje koje se prostire na više od 12 hektara površine nalazi se u selu Škarićevo, na području Krapine, i u vlasništvu je obitelji Vuglec koja je stvorila jedinstveni ambijent za vrhunski ugođaj u prirodi. Vuglec breg se sastoji od nekoliko autohtonih zagorskih hiža u kojima možete odsjesti te stare gospodarske zgrade u kojoj se nalaze restoran i vinski podrum. Restoran je uređen u originalnom zagorskom stilu, a otvoreni kamin i terasa sa slamnatim krovom daju poseban domaći ugođaj. Gastronomska ponuda bazirana je na zagorskim specijalitetima iz krušne peći kao što su purica, patka ili guska s mlincima, štrukli i domaći sir s vrhnjem, a možete uživati i u bogatom izboru domaćih vina. Restoranu je i ove je godine potvrđena Michelin BIB Gourmand oznaka, koja se dodjeljuje restoranima dobrog omjera cijene i kvalitete. Nakon što se dobro najedete, prošećite po imanju i uživajte u prekrasnom pogledu na okolne zagorske brežuljke s vrha od oko 300 metara nadmorske visine.

SLJEME I JAPETIĆ

Ako ste raspoloženi za aktivni odmor, uputite se na planinarenje jer osim što ćete napuniti baterije, dobro je i za kondiciju. Medvednica, odnosno Sljeme Zagrepčanima je uvijek prvi i omiljeni izbor, a idealno je odredište za aktivan odmor i opuštanje. Ako vam je Sljeme već pomalo dosadilo, zaputite se na Japetić. Nalazi se na 879 metara nadmorske visine i najviši je vrh Samoborske gore koja je dio Parka prirode Žumberak. Zbog očuvanih prirodnih ljepota Japetić je proglašen rezervatom šumske vegetacije.

Na vrhu se nalazi piramida visoka 12 metara koja je nekad bila na vrhu Medvednice, a s nje se pruža divan pogled na gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku te Sloveniju, sve do Alpa.

ČAROBNI DVORAC TRAKOŠČAN

Oni koji se žele osjećati kao kraljevi i kraljice u svoje slobodno vrijeme mogu to u dvorcu 45 minuta od Zagreba udaljenom prema Krapini, odnosno Trakošćanu. Mini izlet svakako vrijedi posvetiti ovom arhitektonski fascinantnoj i sačuvanoj utvrdi koja datira iz 13 stoljeća s bogatom muzejskom građom i poviješću. Osim toga, staze su uz istoimeno jezero pokraj dvora idealne za duge i romantične šetnje, a usput se može prezalogajiti nešto u restoranu u sklopu kompleksa.

BAJKOVITE RASTOKE

O Rastokama su mnogi pisali i to s razlogom, s obzirom da se na tako malom području nalazi toliko ljepote. Naime, to vodeničarsko naselje često nazivaju i Plitvicama u malom, budući da se u njima spajaju dvije rijeke, Slunjčica i Korana, koje se prelijevaju preko sedrenih barijera i pretvaraju se u predivne vodopade. Stotinjak metara dalje može se čak i okupati, budući da je na jednom dijelu obale uređeno kupalište. Rastoke su ujedno i dio grada Slunja, a tamo možete razgledati i obnovljenu utvrdu, kao i uživati u pogledu na crkvu sv. Trojstva te se prošetati glavnim gradskim parkom.

FUŽINE

Za kraj smo ostavili Fužine, slikovito mjesto u Gorskom kotaru udaljeno 130 kilometara od Zagreba. Fužine su se smjestile na 730 metara nadmorske visine, a grad krase brojne kulturne i prirodne znamenitosti od kojih su najpoznatiji jezero Bajer i špilja Vrelo. Kao popularno turističko odredište, Fužine posjetiteljima nude i brojne sportske i rekreacijske sadržaje poput pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza. Poznate su i po svojoj gastronomskoj ponudi koja uključuje velik izbor autohtonih domaćih jela te jela od gljiva, divljači i šumskih plodova pripremljenih po originalnim receptima.

Fran Parlov, Identalia Travel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...