Ideje za razgled Grada Zagreba

Prije više od 900 godina počela je priča o Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske. Smješten pod obroncima Medvednice i uz obale rijeke Save, ovaj grad će vam zaželjeti dobrodošlicu otvorena srca i svakim novim korakom po svojim povijesnim uličicama pokazati zašto ga zovu novim ‘must see’ odredištem srednje Europe.

Stari dio Zagreba sastoji se od dva dijela. Prvi je Kaptol, glavno crkveno sjedište i svojevrsni ‘biskupski grad’ kojim dominira crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, ili jednostavno Katedrala. Monumentalna neogotička građevina postala je glavnim zagrebačkim simbolom te je sa svoja dva tornja ujedno i najviša građevina u gradu. Uz Katedralu ćete primijetiti i zidine starog Kaptola, a uz okolne uličice brojne skrivene vrtove i kurije, tj. nekadašnje domove kanonika.

Drugi dio staroga grada je Gradec, današnji Gornji grad, do kojeg se najlakše dođe preko Dolca, glavne tržnice i ‘zagrebačkog trbuha’. Njega ne možete promašiti, ponajviše zbog živopisnih crvenih šestinskih kišobrana, privlačnih mirisa, cvijeća, ali i brojnih turista kojima je ovo jedna od glavnih atrakcija.

Kako je Gradec stoljećima bio slobodni kraljevski grad i on je imao svoje zidine, ali jedina gradska vrata koja su još uvijek sačuvana jesu Kamenita vrata. Danas su ona kapelica u kojoj se čuva Bogorodičina slika i gdje ćete uvijek susresti ljude koji se svakodnevno zaustave barem na minutu kako bi sabrali svoje misli i molitve, a čemu najviše svjedoče na tisuće zahvalnica i svijeća koje daju poseban šarm ovome mjestu, koje je opisano i u popularnom povijesnom romanu ‘Zlatarovo zlato’.

Nekoliko metara dalje vidjet ćete i najstariju ljekarnu u gradu, a drugu u Hrvatskoj, koja potječe iz 14. stoljeća. Blizu nje nalazi se mjesto koje je središte političkog života u Hrvata, Trg sv. Marka, gdje se nalaze Hrvatski Sabor, Ustavni sud te Banski dvori, tj. sjedište Vlade RH. Trg je značajan i po istoimenoj crkvi sv. Marka, izvorno iz 13. stoljeća, koja je jedinstvena po svome čuvenom krovu na kojem su prikazani grbovi Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te grb grada Zagreba.

S južne strane trga, u Ćirilometodskoj ulici, smještene su Starogradska vijećnica i Muzej naivne umjetnosti, prvi takve vrste u svijetu, dok se na obližnjem Katarininom trgu nalazi najljepša barokna crkva u gradu, crkva sv. Katarine, kao i prva zagrebačka gimnazija s početka 17. stoljeća. S platoa gimnazije pruža se predivan pogled na Kaptol, a odatle se možete spustiti do obližnjih stuba i šetališta koje ‘nadgleda’ statua poznatog pjesnika A. G. Matoša.

Ako vas tijekom dana trgne neki pucanj, a zamijetite da se nitko zbog toga ne uzrujava, onda znajte da je to Grički top, koji s kule Lotrščak već više od 100 godina puca točno u podne i uz čiju pomoć slobodno možete namjestiti vrijeme na svojim satovima. U podnožju kule se nalazi i Uspinjača, najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena za javni promet, koja već gotovo 120 godina spaja Gornji i Donji grad.

Upoznavanje Donjeg grada najbolje je započeti razgledavanjem zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Predivna građevina iz 19. stoljeća središte je kulturnoga gradskog života, a uz nju se nalaze fontana ‘Zdenac života’, zgrada Zagrebačkog sveučilišta, kao i Muzej za umjetnost i obrt. Ovdje započinje i poznata zagrebačka ‘Zelena potkova’, zbrojno ime za 8 trgova i parkova u središtu grada.

Kad se počnete ‘kretati’ po ‘Potkovi’, prvo ćete doći do zgrade muzeja Mimara, a zatim do Hrvatskoga državnog arhiva, najznačajnije secesijske građevine koja je prije bila Sveučilišna knjižnica.

U neposrednoj su blizini Botanički vrt i Esplanade, luksuzni hotel poznat kao jedno od glavnih odredišta putnika s ‘Orient Expressa’, koji su dolazili s obližnjeg Glavnog kolodvora.

Ako ste i vi jedan od putnika koji s vlakom stiže u Zagreb, prvi trg koji ćete vidjeti jest Trg kralja Tomislava, na kojem se nalaze Umjetnički paviljon i spomenik istoimenom kralju. Mnogi kažu kako je ovo jedan od najljepših pogleda u Europi nakon što izađete iz kolodvorske zgrade i ugledate grad. Je li stvarno tako, ili možda i bolje, provjerite sami! 🙂

Nakon Umjetničkog paviljona dočekuje vas nekoliko umjetničkih institucija, što i nije ništa čudno jer u Zagrebu postoji više od 80 muzeja i galerija, što ga po svojoj površini i broju stanovnika čini jednim od ‘najbogatijih’ gradova u Europi. Tu je i Zrinjevac, završna točka ‘Zelene potkove’ te najljepši park u središtu grada. Primijetit ćete da cijelim Donjim gradom uglavnom prevladava arhitektura iz doba Habsburgovaca, tako da su neke zgrade vrlo slične onima u Beču, Pragu ili Budimpešti.

Nakon što sa Zrinjevca skrenete ulijevo, laganom šetnjom stižete na Trg Petra Preradovića, poznatiji kao Cvjetni trg. Ovaj dio grada uvijek je pun ljudi, pogotovo vikendom kad ‘na scenu stupa’ popularna ‘Špica’ i šansa da nađete slobodan stol za popiti kavu ravna je dobitku na lutriji. Kafići, ‘trač partije’, graja, sunčane naočale, šarenilo cvijeća, ali i onih ‘modno osviještenih’, glavna je karakteristika vikenda na Cvjetnom. Neponovljivo, zaista! 😉

Odavde se najlakše dođe do Ilice, Bogovićeve i Petrićeve, glavnih shopping ulica u centru, ali i do gradskog središta, Trga bana Josipa Jelačića. Trg je oduvijek bio odraz onoga što se događa u gradu i njegov ‘urbani puls’. Kad vam netko kaže ‘nađemo se kod sata’, to se prvenstveno misli na sat na Trgu, ili ako vam kaže ‘nađemo se kod konja’, zna se da je to kod spomenika banu Jelačiću, po kome je Trg i dobio ime. Desno od spomenika je Manduševac, najpoznatija zagrebačka fontana, nazvana po djevojci Mandi, zbog čijeg ‘grabljenja’ vode je Zagreb, tako kažu, i dobio ime.

Sjeverno od Trga nalazi se Tkalčićeva ulica, najživlja ulica u centru, bivše sjedište obrtnika, zbog kojih je i (p)ostala toliko živopisna, a danas jedno od središta noćnog života. Prepuna kafića, restauranata, pubova i butika, pravi je magnet za sve željne zabave. Naravno, dobru zabavu možete potražiti i na obližnjem Cvjetnom trgu i u njegovim okolnim ulicama, ali vjerojatno najbolji provod jest uz rijeku Savu te Jarun, najveće zagrebačko jezero. Po danu centar rekreacije, a navečer glavno središte najpoznatijih noćnih klubova.

Ako više preferirate mirnije provode, Zagreb ima mjesta i za vas. Tu je Maksimir, najveći park u jugoistočnoj Europi, kao i Medvedgrad, srednjovjekovna utvrda povrh grada gdje se nalazi i Oltar domovine.

Naravno, dok se odmarate od svega, ne zaboravite na licitarska srca, najljepši zagrebački simbol, ili kravatu, koja vas uvijek može podsjećati na domovinu ovog jedinstvenog modnog detalja, a nakon što ogladnite, preporučujemo vam odlične domaće specijalitete, puricu s mlincima, za desert štrukle i uza sve to čašu dobrog vina. Živjeli!

Kao i uvijek sve druge potrebne informacije kao i tramvajsku i plan samog Grada možete zatražiti u našoj Agenciji.

Fran Parlov, Identalia Travel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...