Naša draga pacijentica i food blogerica Tihana Koprek osmislila nam je poseban recept za zdrave cupcakese.
Samo zdravi sastojci + puno ljubavi = Identalia čokoladni cupcakesi. Donosimo recept:
Sastojci za biskvit:
1 srednja tikvica, naribana, ocijeđena i osušena
1 srednji avokado
2 žlice ulja
1 jaje srednje veličine
80 g smeđeg šećera
2 žlice mlijeka
malo ekstrakta ili paste od vanilije
160 g brašna
80 g kakaa za kolače
1 žličica praška za pecivo
malo cimeta
prstohvat soli
100 g komadića čokolade
Sastojci za kremu
400 g krem sira
200 ml slatkog vrhnja
150 g borovnica
Priprema biskvita
Naribati tikvicu, ocijediti i osušiti. Očistiti avokado, nasjeckati na manje komadiće i staviti u mikser. Dodati sve mokre sastojke i miksati dok se ne pretvori u kremastu pastu. Spojiti sve suhe sastojke uključujući komadiće čokolade(nmalo ostavite sa strane) te naizmjence sa tikvicama dodati u avokado kremu i ručno pomiješati. Pripremiti kalup sa 12 košarica za muffine i raspodijeliti smjestu. Na smjesu prije pečenja dodati još par komadića čokolade i staviti u zagrijanu pećnicu (180 stupnjeva) na ca. 20 minuta. Napravite test čačkalicom i ohladite potpuno.
Priprema kreme
Borovnice stavit na laganu vatru te zagrijavati i miješati ca. 10 minuta da se malo reduciraju. Nakon toga malo ohladiti te sve staviti u blender, dobro izblendati i procijediti kror cjedilo – ovako imate prirodno bojilo za kremu. Izmiksati krem sir i slatko vrhnje ok ne očvrsnu te podijeliti na 4 dijela. Jedan dio nam ostane bijeli a ostala 3 pobojamo sa prirodnom bojom koju smo napravili prije ako želite ombre efekt, a ako želite jednobojnu kremu nije potrebno odvajanje.
Ukrasiti kremom sa nastavkom po želji. Krema na vrhu će dodati sočnost i osvježenje!
Kako bi bilo lakše, cijeli postupak pogledajte i u videu:
Cupcakesi su odmah spremni za konzumaciju! 🙂