Kako izgledaju termini kad traju zahvati? Hoću li biti svaki dan po nekoliko sati na stomatološkom stolcu?

Ono što pacijente često brine, a sasvim je razumljivo je pitanje je upravo o trajanju zahvata, ali i termina. Jedno je koliko je vremena potrebno da bi se odradili neki zahvati, a drugo je koliko će vremenski trajati koji termin.

Kada govorimo o protetici, odnosno izradi trajnih zuba, potrebno je određeno vrijeme u ordinaciji kako bismo ih odradili. U idealnom slučaju (kad nisu potrebna liječenja, implantati i sl) je potrebno 4 do 5 radnih dana, dakle tjedan dana. 

Kako izgledaju termini kad se rade kompletne krunice na zubima?

Na prvom terminu stomatolog priprema zube za zubne krunice, na način da obrusi zube, a zatim se uzimaju potrebne mjere zubi u obliku digitalnog skeniranja, ili uzimanja otiska uz pomoć mase. Danas srećom moderno opremljene klinike imaju digitalni skener i na taj način se uzimaju digitalni otisci. Samo brušenje zuba može trajati od 1-2h, ovisno o tome koliko se zubi brusi, a ako je riječ o brušenju obje čeljusti tada se brušenje radi odvojeno. Otisak se zatim prosljeđuje u dentalni laboratorij koji priprema nekoliko faza rada i probi kroz tjedan, koje izgledaju otprilike ovako:

Prva proba podrazumijeva plastični model zuba koji nam je indikacija za sve potrebne dorade ili korekcije za koje doktor ili pacijent smatra da su nužne.

Na drugoj probi već imamo odabrani trajni materijal zubnih krunica, i u ovom trenutku već pacijent vidi ideju estetike svog rada, a doktor provjerava sve funkcionalne karakteristike bitne za kvalitetu zagriza. U ovoj fazi su još uvijek moguće izmjene i korekcije. Ako pacijent ili stomatolog nečime nije zadovoljan, probe se mogu ponavljati sve dok nismo zadovoljni.

Bitno je napomenuti da, kad govorimo o estetici rada, stomatolog svakako daje preporuke i sugestije, no pacijent je taj koji donosi finalnu odluku. Kod estetike je bitno obratiti pažnju na boju, oblik i dimenzije zubi. 

Krajem tjedna, obično petkom je predaja gotovog rada. Na tom terminu ako je moguće sudjeluje i pratnja pacijenta kako bi dala mišljenje, a u ovo neobično vrijeme kad ipak pazimo na epidemiološke mjere, pacijenti obično video pozivima traže mišljenje obitelji, partnera ili prijatelja kako bi lakše donijeli odluku. 

Dakle, u samo tjedan dana možete potpuno transformirati Vaš osmijeh i napraviti nešto zaista dobro za Vaše zdravlje i samopouzdanje. Kako krenuti, i kako znati jeste li kandidat za zubne krunice? Nazovite nas za termin pregleda na 00385 1 5566 431.

Ivana Sučević, Odjel dentalnih savjetnika

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...