Kad je vrijeme za zamjenu amalgamskih plombi?

Amalgamske plombe su sigurno nešto za što ste čuli, a i vjerojatno ih i sami imate u usnoj šupljini. 

Amalgam je smjesa žive s jednim ili više drugih metala. Dentalni amalgam je pak legura žive, srebra, kositra i bakra.

Već dugi niz godina postoji rasprava u znanstvenim krugovima oko štetnosti amalgamskih plombi. Napravljena su brojna istraživanja međutim rezultati su  bili nedosljedni i diskutabilni, a neka novija istraživanja su pokazala da je kod ljudi s većim brojem amalgamskih plombi pronađena i dvostruko veća razina žive u krvotoku. Pacijenti znaju i čitaju o ovakvim istraživanjima, i dolaze u nedoumicu i strah radi amalgamskih plombi.

Kad treba mijenjati amalgamske plombe?

Kao doktor dentalne medicine imam dugogodišnje iskustvo s amalgamskih plombama, a većina mojih kolega će se složiti da se amalgam mijenja isključivo kad  rub više ne drži dobro, nastao je karijes ispod plombe ili je ista sumnjiva na bilo koji način. Naravno, i na inzistiranje pacijenta ćemo zamijeniti amalgam, ali uz rizik da će se zub nepotrebno morati dodatno brusiti.

Što traje duže, amalgam ili bijela kompozitna plomba?

Kompozitni ispun poznat kao bijela plomba je složeni materijal od organske matrice i anorganskih čestica punila. Što se tiče izdržljivosti i trajnosti, oba materijala bi trebala trajati dugi niz godina. 

Koja je razlika i zašto se kompozit više koristi?

Za bijele plombe za razliku od amalgama je potrebno pobrusiti manju površinu zuba, a time se čuva zubno tkivo, postiže se bolja estetika, a kompozit ima i nisku toplinsku vodjivost i odlično prijanja na zubna tkiva. Upravo iz ovih razloga se amalgami više ne koriste.

Dakle, svakako vodite računa o tome da redovito posjećujete stomatologa i kontrolirajte ispune, a prema potrebi ih mijenjajte sukladno savjetu Vašeg stomatologa. 

Zoran Čeko, dr.med.dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...