Umnjaci – kada ih je potrebno izvaditi?

Umnjaci su već dugo predmet rasprave mnogih stomatologa, ali i ljudi. Nerijetko se nađem u situaciji da su pacijenti zbunjeni što ti zubi uopće rade u našoj čeljusti i služe li uopće ičemu?

Evolucijski se ljudima čeljust smanjuje zbog jedenja rafinirane, meke hrane i više ne postoji potreba za tako jakim čeljustima i žvačnim mišićima. Kao posljedica manjih čeljusti zubi više ne stanu u našu čeljust, ili laički rečeno – za umnjake nerijetko jednostavno nema mjesta. No, oni svejedno niču, ponekad čak i ako nema mjesta. Napomenuo bih da ih nije potrebno vaditi ako se uspiju smjestiti u zubni luk i ima mjesta za njih, no ako za njih nema mjesta potrebno ih je izvaditi. 

Izrastu li svima umnjaci?

Ne nužno. Naime, nekim ljudima nikad ne izrastu jer za njih nema mjesta, dok kod nekih ljudi ne postoji ni zametak umnjaka, ali tu je riječ o manjem broju ljudi. Ono što jest zapravo najveća tegoba mnogih je upravo onaj dio kad za njih nema mjesta, no oni svejedno niknu ili samo probiju zubno meso, a kako ne mogu izaći dolazi do upala i problema. Takve upale mogu biti jako bolne, i potrebno je liječenje antibioticima.

Kad ih dakle treba izvaditi?

Preporučam vađenje kod već spomenutih konstantnih upala jer umnjaci pokušavaju izaći, a nemaju mjesta – a ujedno je teško i očistiti to područje. Osim toga, umnjaci mogu pomicati i ostale zube i nagužvati ih. Umnjaci koji nisu izašli, a vidljivi su na rendgenu nisu nužno opasni i u većini slučajeva ih ne treba vaditi, osim kad je razvije upala, cista ili neki drugi patološki proces vezan uz njih.

Savjetujem da svakako pitate Vašeg stomatologa prilikom pregleda da pregleda i umnjake i procjeni treba li ih dirati. 

Zoran Čeko, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...