Kada je vrijeme za promjenu krunica: Prepoznajte znakove i simptome

Kada je riječ o oralnom zdravlju, važnost redovitog održavanja higijene je neprocjenjiva. Često se dogodi da zbog loše oralne higijene ili vanjskih faktora dođe do oštećenja zubi, gubitka zuba ili drugih stomatoloških problema. U nekim slučajevima, jedna od mogućih opcija za rješavanje ovog problema može biti izrada i postava protetskog rada poput krunicama ili mostova.

Pacijenti koji dugo nose zubne krunice trebali bi redovito posjećivati stomatologa radi pregleda i kontrola. Redovni rendgenski snimci i klinički pregledi su ključni kako bi se osiguralo da stanje krunica ostane pod kontrolom i spriječile eventualne komplikacije.

Kada je vrijeme za promjenu krunica

Kada je vrijeme za promjenu krunica?

Zubne krunice i navlake treba periodično mijenjati jer se troše i gube svoju morfologiju. Također, s godinama se povlači zubno meso. Estetski nedostaci poput promjene boje, vidljivog ruba metala ili oštećenja također su pokazatelji da je potrebna zamjena krunica.

Nema univerzalnog pravila kada je vrijeme za promjenu krunica, ali se preporučuju redovne godišnje kontrole i profesionalno čišćenje u ordinaciji. Prosječan vijek trajanja krunica je između 12 i 15 godina, nakon čega se cement ispod krunica može otopiti, omogućujući prodor bakterija.

Kontrole krunica i mostova treba obavljati 1-2 puta godišnje, kliničkim pregledom i radiološkom analizom.

Materijali od kojih se izrađuju zubne krunice (poput keramike) imaju bolju stabilnost boje i dugotrajnost u usporedbi s tradicionalnim materijalima poput akrilata. Redovite kontrole i suradnja s kvalificiranim stomatolozima ključni su za očuvanje krunica, a Poliklinika Identalia nudi vrhunske stručnjake i usluge kako bi osigurali vaš osmijeh ostane lijep i funkcionalan dugi niz godina.

Zubne krunice i mostovi: kvaliteta života

Bez obzira radi li se o krunici ili mostu, oba protetska rada imaju cilj poboljšati kvalitetu života pojedinca čijoj oralnoj higijeni nedostaje jedan ili više zuba. Oni omogućuju bolje žvakanje hrane, doprinose poboljšanju govora, ali i vizualno čine osmijeh potpunim.

Protetski radovi poput ovih iziskuju redovitu kontrolu i održavanje kod stomatologa, ali isto tako vrlo važnu svakodnevnu higijenu. Dobra higijena je neophodna kako bi se protetske nadoknade održale dugo u funkciji.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...