Koliko traju zubne krunice i mostovi?

Razumijem Vas kad kažete da se dvoumite biste li napravili nove zube i zubne krunice. No, postoje jednostavno određena stanja zubi kad je zaista najbolje preporuka napraviti zubne krunice. Primjerice, imate jako velike plombe na zubima? Zubne krunice će ih zaštititi. Vaši su zubi promijenili boju s godinama i popucali? Zubne krunice će im vratiti stari sjaj i zaštititi ih.

Koliko traju zubne krunice?

Zubne krunice i mostovi mogu trajati dugi niz godina, naročito ako se rade od cirkon keramike. To je materijal novije generacije koji se ističe svojom tvrdoćom pa se može koristiti za prednje i za stražnje zube. Ističe se svojom biokompatibilnošću što znači da ga naše tijelo dobro prihvaća, zubno meso lijepo se priljubi uz njegov rub pa sprječava prodor bakterija. 

Danas se takve krunice najčešće izrađuju digitalnim putem pomoću CAD/CAM sustava, izrađuju se u jednom komadu pa ne dolazi do frcanja keramike što je bio veliki problem kad nije bilo tako napredne tehnologije. Samo se završni sloj tj. boja i glazura rade ručno. Današnji keramički materijali ne mijenjaju boji niti nakon dugog niza godina, pa čak ni kod pacijenata pušača i konzumenata kave. Dobro napravljen keramički most ili krunica mora trajati između 10-15 godina, što ne znači da ne može trajati i duže, al moja preporuka je da se nakon tog perioda zamjeni novim radom jer treba sačuvati zube ispod tih radova i provjeriti stanje ispod mostova. Svakako nemojte zanemariti higijenu koja mora biti detaljna i redovita, a preporučam i korištenje zubnog tuša koji pomaže ukloniti bakterije do kojih klasična četkica ne može doći. 

Pozivam Vas na prvi pregled i konzultacije i rado ću Vam dati svoju preporuku i savjet za odabir krunica ili nekog drugog rješenja ako će situacija u čeljusti to zahtijevati.

Svakako pogledajte i ovu transformaciju osmijeha koja je postignuta zubnim krunicama:

Uz keramičke krune sanirana su oštećenja zubi, i vraćena funkcija normalnog žvakanja.

Josip Jezidžić, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...