Mogu li zubi ispod ljuskica i kruna dobiti karijes?

Mnogi pacijenti misle da su ugradnjom zubnih krunica zauvijek riješili sve probleme sa zubima. Rekao bih da je to samo djelomično točno, jer nepravilna higijena može dovesti do jednakih problema sa zubima koji Vas možda sada muče.

Priprema za krunice

Za izradu krunica i ljuskica potrebno je napraviti protetsku pripremu, koja obuhvaća saniranje zdravlja mekih i tvrdih tkiva u ustima prije izrade protetskih nadomjestaka. Treba osigurati zdravlje gingive te ukoliko je potrebno, sanirati karijesne lezije ispunima, napraviti nova i popraviti stara endodontska liječenja zuba te napraviti i ortodontsku terapiju ako je potrebno kako bi se osigurao dobar položaj zuba.

Kada i kako dolazi do karijesa ispod kruna

Nije uobičajeno da nakon kvalitetno obavljene protetske pripreme, ispravno odabranog nadomjestka i postupka izrade te ispravnog protokola cementiranja uz pravilan odabir cementa, zubi ispod ljuskica ili kruna obole od karijesa. Sloj cementa koji se nalazi ispod kruna i ljuski osigurava brtvljenje i prijenos sila sa nadomjestka na izbrušeni zub koji se naziva bataljak. Dakle, ako su krunice kvalitetno i doro napravljene jako su male šanse da će nastati karijes.

Karijes se na zubima koji su opskrbljeni protetskim nadomjescima najčešće se stvara na mjestima gdje krunica završava, odnosno na vratnim dijelovima zuba, a izuzetno rijetko ispod same krunice. Stvaranje karijesa na tim prijelaznim mjestima može se spriječiti adekvatnim održavanjem oralne higijene i stomatološkim pregledima na kojima će doktor na vrijeme uočiti problem.

Jeste li sigurni da dobro perete zube?

Preporučam da svakako proučite Bass tehniku pranja zubi koja se pokazala kao najučinkovitija i najtemeljitija kad je riječ o oralnoj higijeni. Osim toga, svakako preporučam i svakodnevnu upotrebu vodenog tuša ujutro i navečer kako biste uz pomoć istog uklonili eventualne ostatke hrane i bakterija na mikro područjima koje četkica ne može dohvatiti. Naravno, nemojte zaboraviti i redovite stomatološke kontrole svakih 6 mjeseci.

Karlo Bajza, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...