Nacionalni parkovi- biseri Hrvatske

Želite li uživati u netaknutoj prirodi, raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, u miru, opuštanju ili aktivnom odmoru? Vaša želja može se ostvariti posjetite li neke od hrvatskih Nacionalnih parkova i Parkova prirode za koje mnogi kažu da su „raj na zemlji“.

NP Plitvička Jezera

Najstariji i najveći Nacionalni park u Republici Hrvatskoj su Plitvička jezera. Smještena su u Gorskoj Hrvatskoj, između Male Kapele i Ličke Plješivice.Svi ljubitelji prirode od davnih vremena posjećuju ovaj park koji odiše iznimnom ljepotom i bogatstvima, stoga je već 1949. godine proglašen prvim Nacionalnim parkom Hrvatske.

Zbog procesa formiranja sedrenih barijera i stvaranja jezera, koji ovom Nacionalnom parku daje posebnu vrijednost, Plitvička jezera su 1979. godine dobila međunarodno priznanje, donosno upisana su na Listu svjetske baštine UNESCO-a.Većinski dio parka prekriven je šumama, a jedan manji dio travnjacima. Kao što se iz samog naziva parka da zaključiti, jezera su najzanimljiviji dio parka, a zauzimaju manje od 1% površine.

Sustav jezera obuhvaća 16 većih jezera i nekoliko manjih. Podijeljena su na Donja i Gornja jezera. Svojom iskonskom i netaknutom ljepotom naprosto oduševljavaju brojne posjetitelje iz Hrvatske i svih krajeva svijeta. Plitvička jezera broje 22 zaštićene vrste od kojih se naročito ističe najljepša europska orhideja – gospina papučica. Budući da je iznimno rijetka i ugrožena sorta na šumskim prostorima, nalazi se na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta.

Također, park je prepun i drugih biljnih vrsta, njih čak 1267 koje su svrstane u 112 zajednica.

NP Krka

Naš drugi najposjećeniji Nacionalni park, čiji se izvor rijeke nalazi se u podnožju Dinare.

Baš kao što je to slučaj sa svim nacionalnim parkovima, tako je i Krka bogata mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Najveće bogatstvo estuarija Krke su brojne školjke te morske i slatkovodne ribe. Ono što Krku čini iznimno atraktivnom i zanimljivom je životinjski svijet. Ako uzmemo u obzir da je od 20 vrsta ribe, čak polovica endema, taj podatak postavlja Krku u najviše kategorije prirodnih spomenika, a ujedno i najbogatije rijeke Europe. Krka se nalazi na vrhu i kada je riječ o ornitološkim područjima budući da ima 221 vrstu ptica, dva endemična guštera i čak 18 vrsta šišmiša koji su uglavnom ugroženi i kojima prijeti odumiranje diljem Europe. Da biste osjetili čari ovog podneblja, ono što nikako ne smijete propustiti je isprobavanje vina iz bukare i kušanje miljevačkog pršuta. Najvažnije mjesto Nacionalnog parka – Skradinski buk. Zbog iznimne ljepote s pravom se kaže kako je to najznačajniji dio sastavljen od 17 sedrenih stuba. Možete vidjeti razne zanimljivosti na Skradinskom buku poput starih mlinica, etnografske zbirke, koševa i stupa koje su se u prošlosti upotrebljavale za pranje prekrivača, prostirača i odjeće.Iako nije dio Nacionalnog Parka, vrijedi spomenuti i posjetiti maleni gradić Skradin u blizini Krke. Primjer je pravog dalmatinskog gradića s konobama, vrhunskim domaćim specijalitetima i izvrsnom marinom zbog koje brojni nautičari obožavaju Skradin.

Zanimljivost je i da je Bill Gates, jedan od najbogatijih ljudi svijeta i vlasnik Microsofta, sa svojom obitelji već nekoliko puta posjetio Skradin!

NP Brijuni

Na sjeverozapadnom izlazu iz pulske luke, smjestilo se Brijunsko otočje – jedno od istarskih najljepših bogatstava. Čine ga Veli i Mali Brijun i 12 malih otočića. Već u dalekoj prošlosti, odnosno u rimsko doba, otočje je bilo vrlo cijenjeno kao vrhunski prostor na kojem se grade ogromna imanja i raskošne vile.Najluksuzniji je kompleks ladanjskog dvorca u zaljevu Verige.Do Prvog svjetskog rata, ovo područje postaje jedno od najatraktivnijih ljetovališta najviše kategorije zahvaljujući austrijskom industrijalcu Paulu Kupelwieseru.Također, od 1947. Brijunsko otočje postaje i ljetna rezidencija Josipa Broza Tita pa su u tom periodu izgrađeni brojni raskošni objekti te obnovljeni razni parkovi i šume.Status nacionalnog parka Brijunsko otočje dobilo je 1983. godine.Brijuni su danas popularna destinacija diljem svijeta, te mnogobrojni strani i domaći turisti dolaze posjetiti ovaj prekrasni Nacionalni park.

Za Brijune se često kaže kako je to oaza savršeno usklađenog biljnog i životinjskog svijeta. Ugodna mediteranska klima daje ovom mjestu umirujuću i ljekovitu atmosferu s upisanih oko 700 vrsta biljaka te 250 sorti ptica. 

NP Mljet

Naše prvo morsko zaštićeno područje je Nacionalni park Mljet. Zbog prekrasnih mirisa i boja bogatih i netaknutih prirodnih ljepota, već je 58 godina redovito posjećena lokacija.Nacionalni park Mljet obuhvaća otprilike trećinu otoka. Lokacije koje su bitan oceanografski i geomorfološki fenomen na ovom području su Malo i Veliko jezero.Mljet je prepun brojnih ugroženih i endemskih vrsta, te je općenito cijeli Nacionalni park bogat životom.

Za ljubitelje kulturne i povijesne baštine, ovaj Nacionalni park je pravi izbor. Stara naselja otoka bogata su nasljeđem predaka i arheološkim nalazištima.Otočić sv. Marije u Velikom jezeru jedno je od najljepših mjesta ovog prostora. Na njemu se nalazi benediktinski samostan koji je ujedno i znamenitost s najvećim brojem posjetitelja.Nećete pogriješiti ako Nacionalni park Mljet posjetite u bilo koje doba godine.Za vrijeme lijepa vremena, možete prošetati stazama oko Jezera te otići na vrh Montokuc i Veliki Sladin Gradac odakle možete uživati u predivnom pogledu na kompletan Nacionalni park, na morsku pučinu, Pelješac i Korčulu.

NP Risnjak

Nacionalni park Risnjak smješten je na području Gorskog kotara. To je područje s najviše šuma u Hrvatskoj. Prema jednom tumačenju park je dobio ime po najvećem predatoru koji tamo boravi, a to je ris. Prema drugoj tvrdnji, kažu da ime dolazi od riječi „risje“ koja je naziv za travu s tog područja.U prošlosti, ovo područje je bilo posjećeno od strane brojnih znanstvenika i botaničara. Tamo se nalazi i planinarska kuća koja je izgrađena nakon prvog organiziranog posjeta planinara na Risnjak 1932. godine.Unatoč iznimno maloj površini, Nacionalni park Risnjak stanište je brojnih biljnih vrsta gdje se miješaju primorska i kontinentalna vegetacija. Također, veliki broj ptica, gmazova, vodozemaca i insekata stanuje na ovom području.Kao što je već spomenuto, ris je najpoznatija životinja ovog nacionalnog parka.Nakon što je istrijebljen u 19.stoljeću, ris je ponovno vraćen na područje Risnjaka.Risnjak je poprilično posjećen Nacionalni park Hrvatske, a tomu pridonosi blizina turističkih destinacija na obali poput Crikvenice, Opatije, Krka i mnogih drugih.

NP Sjeverni Velebit

Najmlađi Nacionalni park u Hrvatskoj je Sjeverni Velebit, koji je tek jedan u nizu velebitskih ljepota.Sjeverni Velebit obilje je raznolikosti u kojoj prevladavaju travnate krške doline, jame, lokve, stijene s pukotinama, šume i pašnjaci. Na tim područjima stvoreni su domovi raznim biljnim i životinjskim vrstama te svakojakim vrstama gljiva. Travnjaci su uglavnom nastali utjecajem čovjeka zbog potrebe ispaše stoke. Za vrijeme boravka na planini moguće je vidjeti tragove prisustva vuka, medvjeda i risa.Prava specifičnost ovog Nacionalnog parka skrivena je pod nogama posjetitelja. Riječ je o specijalnom svijetu krških podzemnih oblika, od kojih se najviše ističu jame.U jamama živi nimalo običan svijet koji je naviknut na visoku vlagu i konstantnu tamu. Endem nacionalnog parka je velebitska pijavica, jedna od najpoznatijih podzemnih vrsta.U potpunosti istražiti ovaj neobični podzemni svijet imaju samo rijetki. Ono najvrjednije ostat će nevidljivo i nepoznato većini zauvijek.Upravo iz razloga što je ovo područje još uvijek neistraženo do kraja te se njegove prirodne značajke otkrivaju iz dana u dan, dolazimo do motiva zašto posjetiti ovaj posebni Nacionalni park. Najbolji način za upoznati Sjeverni Velebit je pješačenje jer jedino ćete tako uvidjeti istinsku i divlju ljepotu ovoga mjesta.

Fran Parlov, Identalia Travel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...