3 savjeta stomatologa ako imate zubne implantate

Zubni implantat je protetski nadomjestak koji nadomješta korijen zuba. Mogu služiti kao  nosači pojedinih zubi ili kao dio veće protetske strukture gdje zajedno sa drugim implantatima nose fiksni protetski rad (krunice, mostovi) ili služe kao potpora za mobilni protetski rad. Kao što već vjerojatno znate, ili ste već čuli svakako su najbolje rješenje za nadomjestiti zube koje ste možda morali izvaditi ili ako ih tek treba izvaditi.

Zubni implantat je biokompatibilan i organizam ga u pravilu dobro prihvaća, ali ipak valja napomenuti nekoliko stvari na koje trebaju obratiti pažnju svi koji već imaju zubne implantate, ali i oni koji ih planiraju ugraditi:

  1. Oralna higijena je vrlo važna, čak i važnija nego kod prirodnih zubi. Implantat ne može razviti karijes, ali može doći do upale zubnog mesa i kosti oko implantata. Održavanjem odgovarajuće oralne higijene osiguravamo zdravlje i dugotrajnost implantata. Osim četkice i paste za zube, kod pacijenata s protetskim  radovima na implantatima preporuča se korištenje oralnog tuša, zubnog konca, interdentalnih četkica i tekućina za ispiranje usta. Po završetku izrade protetskog rada doktor bi trebao pacijentu pokazati i objasniti održavanje higijene.

  1. Osim održavanja higijene potrebno je obavljati i redovite kontrole kod stomatologa na kojima doktor može na vrijeme reagirati ako se nešto počne događati. Na ovim kontrolama se naprave i RTG slike pa je moguće primijetiti potencijalne probleme i prije nego ih pacijent počne osjećati. 

  1. Svaki pacijent koji ima implantate bi trebao dobiti implantološku knjižicu u kojoj se nalaze sve potrebne informacije o implantatu npr. marka, model, promjer duljina itd. koje su ključne ukoliko je potrebno intervenirati na postojećem implantatu. Bez ovih podataka gotovo je nemoguće napraviti novi rad na implantatu, stoga ako nemate ovu informaciju toplo Vam preporučam da ju saznate i kontaktirate Vašeg stomatologa kod kojeg ste ugradili zubne implantate.

Implantati su revolucija u stomatologiji jer su omogućili rješenja za situacije u kojima je jedino rješenje bila mobilna proteza ili nije bilo nikakvog rješenja. Omogućili su poboljšanje kvalitete života mnogim pacijentima koji nisu mogli dobro jesti, pričati i smijati se, stoga Vas ohrabrujem da ih stavite jer ćete jedino tako trajno ponovno imati dobar zagriz, zdravu usnu šupljinu i naravno lijep osmijeh.

Zoran Čeko, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...