Neke će vas iznenaditi! 5 stvari o zubima koje niste znali

Kao stomatološka klinika, Identalia uvijek traži nove načine kako educirati pacijente o zubima.

U novom postu podijelit ćemo pet stvari o istima za koje vjerojatno niste znali. Neke stvari bi vas mogle itekako iznenditi, ali i potaknuti da bolje brinete o svojim zubima.

Zubi mogu puno reći o osobi

Vjerovali ili ne, zubi mogu puno reći o vama, uključujući dob, spol, pa čak i odrediti etnicitet. Forenzičari za identifikaciju pojedinaca mogu korisitit i zube, a također mogu dobiti i informacije o nečijoj prehrani, načinu života i zdravlju. 

Zubi su najtvrđa tvar u ljudskom tijelu

Zubi se sastoje od cakline, koja je najtvrđa tvar u ljudskom tijelu. Caklina je čak jača od kosti, zbog čega zubi mogu izdržati godine trošenja. Međutim, caklina nije nepobjediva te može se oštetiti lošom higijenom zuba, kiselom hranom i pak nekom fizičkom traumom.

Zubi su jedinstveni

Baš poput otisaka prstiju, ne postoje dva potpuno ista para zuba. Čak i jednojajčani blizanci imaju različite setove zuba. Zbog toga se zubni kartoni često koriste u forenzičkim istragama.

Zubi se do određene mjere mogu sami izliječiti

Dok se zubi ne mogu regenerirati, oni se u određenoj mjeri mogu sami izliječiti. Vanjski sloj cakline može se popraviti kroz proces koji se zove remineralizacija. Ovaj se proces događa kada se minerali poput fluorida, kalcija i fosfata dodaju natrag u caklinu, jačajući je i štiteći od propadanja.

Mliječni zubi su važni

Mliječni zubi se možda čine beznačajnima jer s vremenom ispadnu, ali oni igraju ključnu ulogu u oralnom zdravlju djeteta. Mliječni zubi pomažu djeci da pravilno govore i žvaču, a također služe i kao mjesto za trajne zube. Prerani gubitak mliječnih zubi može uzrokovati probleme s poravnanjem zuba u odrasloj dobi te ozbiljnijih problema. 

Zubi su fascinantne i složene strukture koje igraju ključnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju. U Identalia poliklinici potičemo svoje pacijente da se dobro brinu o svojim zubima i desnima prakticirajući dobre navike oralne higijene, zdravu prehranu i redovite posjete stomatologu.

Brinete li se o zdravlju vaših zuba, ne bi bilo na odmet dogovoriti termin već danas.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...