6 razloga zašto je novi osmijeh najbolja novogodišnja odluka u 2022. godini

Osim što ga smatramo “mjesecom darivanja” ili “mjesecom kad se puno i fino jede”, prosinac je i  “mjesec donošenja novogodišnjih odluka”. Kraj jedne a početak Nove godine za većinu ljudi znači  donošenje novih odluka kako bi im sljedeća godina bila što bolja, zdravija, produktivnija te kako bi se  bolje osjećali. Na Novu godinu gledamo očima punim optimizma, motivacije i nadanjima da će upravo ta  godina biti najbolja do sada i da ćemo briljirati na poslovnom, ljubavnom te obiteljskom planu. Za takve  rezultate potrebno je donijeti prave odluke. A ulaganje u novi osmijeh zasigurno spada u kategoriju  najboljih novogodišnjih odluka. 

 Neki od razloga zašto oklijevamo s odlaskom stomatologu jesu određene predrasude koje više služe kao  izgovor nego kao istinite činjenice, kao npr. zahvati su bolni, skupi su, dugo traju… U ovoj temi navest  ćemo 6 glavnih razloga zašto to nije istina i zašto je odlazak stomatologu te popravak ili izrada novog,  toliko željenog osmijeha najbolja odluka koju možete donijeti u 2022. godini. 

1. Zdrava usna šupljina temelj je cjelokupnog zdravlja organizma. 

Svi smo čuli uzrečicu “Ono si što jedeš.” I to ne može biti bliže istini. Naše se stanice u organizmu  prehranjuju onime čime ga opskrbljujemo i zato je jako bitno što jedemo. Samo pravilna žvačna funkcija  omogućava kvalitetnu prehranu. Temelj pravilne žvačne funkcije jesu zdravi zubi. Čak nedostatak samo  jednog zuba u određenom vremenskom periodu može dovesti do gubitka većeg broja zuba i do  narušavanja pravilne prehrane te kasnijih težih posljedica na cjelokupno zdravlje organizma. 

    2. Lijep osmijeh otvara nove mogućnosti, prilike i pozitivno utječe na našu okolinu. 

Istraživanja pokazuju da osobe s lijepim osmijehom imaju veće šanse dobiti bolji posao. Vjerojatno se  većina nas slaže da to ne bi smio biti kriterij pri zapošljavanju, međutim nalazimo se u 21. stoljeću,  vremenu kad je značaj estetike veći nego ikad. Još je davne 1936. godine američki pisac i predavač Dale  Carnegie pisao o tome da se čovjek treba više smijati. Osmijehom pozitivno utječemo na okolinu. Jer  lijepi osmijeh je oduvijek bio “IN”.

3. Digitalni protokoli omogućuju vrlo brzu izradu novog osmijeha. 

Nerijetko ćemo čuti naše bake i djedove kako pričaju da su za izradu zuba čekali i do nekoliko mjeseci, da  su desetke puta odlazili stomatologu i na kraju će duhovito dodati kako su, naravno, cijelo to vrijeme bili  bez zuba te da su hodali “škrbavi” ili sa “izbrušenim zubima”. Srećom, danas je takav pristup daleka  prošlost. Uz današnju digitalnu tehnologiju i znanje koje imamo, zube je moguće napraviti u samo  nekoliko dana. Jedni od najpopularnijih zahvata u današnje vrijeme su radovi All-on-4 ili All-on-6. Ta  metoda omogućuje pacijentima da odmah po vađenju zuba dobiju privremene fiksne zube koji im daju  osjećaj “vlastitih zuba”. 

4. Lijep osmijeh doprinosi većem samopouzdanju osobe. 

Karakteristično za osobe koje nisu zadovoljne svojim osmijehom je očiti nedostatak samopouzdanja. Takav  nedostatak očituje se u svim sferama života: na poslu, u ljubavi, među prijateljima… Osobe se povlače i  zatvaraju u sebe. Stoga nas neizmjerno usrećuje vidjeti pacijente na kontrolama, nakon uljepšavanja  osmijeha, s kolikim samopouzdanjem hodaju, pričaju, smiju se. Možemo slobodno reći da su dobili novi  impuls za život te se vrlo često dogode i velike pozitivne promjene u njihovom životu kao posljedica te  energije i samopouzdanja. Komentar koji se najčešće može čuti pri odlasku iz ordinacije je :”Žao mi je da  to nisam prije napravio/la.” 

5. Zahvati su potpuno bezbolni. 

Jedan od najčešćih razloga nedolaska kod stomatologa je strah od boli. Uz naše profesionalno osoblje te  adekvatnu pripremu ne toleriramo ni najmanju moguću bol za vrijeme stomatoloških zahvata u ordinaciji.  Nerijetko se zbog takvog straha situacija u usnoj šupljini s vremenom dodatno pogorša te su kasniji  zahvati dugotrajniji, kompliciraniji i skuplji. Stoga, savjetujemo da se problemi i bolovi rješavaju što prije  kako bi spriječili nepotrebne komplikacije. 

6. Terapija ne mora biti skupa jer je prilagođena svakoj osobi individualno. 

Kao što smo već i napisali u dosadašnjem tekstu, zubi utječu na svakodnevni život pojedinca te imaju  reperkusiju na gotovo sve sfere života. Zato, s pravom možemo reći da je izrada novog osmijeha način  kvalitetnog ulaganja u sebe i svoju bolju budućnost. Svakom se pacijentu pristupa individualno i detaljno  te je najbitnije naglasak staviti na pacijentove želje. U skladu s tim potrebno je ponuditi nekoliko planova  terapija od kojih će pacijent odabrati onaj plan koji se najbolje uklapa u njegove mogućnosti i očekivanja. Bitno je naglasiti da najskuplja terapija vrlo često nije i najbolja terapija za pacijenta. U svakom slučaju se veselimo upoznati Vas. Pozivam Vas da dogovorite konzultacije i da zajedno krenemo u Vašu priču!

Haris Šabić, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...