Što napraviti ako Vas uhvati panika kod zubara za vrijeme zahvata?

Kad govorimo o strahu od zubara, tu se zaista na svašta misli, a jedan od strahova osim bolova je – što napraviti i kako reagirati ako Vas uhvati panika za vrijeme zahvata? Što ako Vam nestane zraka, počnete se znojiti i paničariti…?

Kao dentalni savjetnik sam se susrela sa sličnim strahovima, i prije svega Vam želim reći da je to sve normalno, i razumljivo. Zaista ne trebate brinuti i unaprijed razmišljati “Što ako..”, jer kod nas nema straha, zaista smo profesionalni, uvijek vodimo računa o pacijentu i prije svega o tome kako se osjeća u svakom trenutku. 

Prije samog početka zahvata bitno je upoznati pacijenta. Uvijek kad nam dođete na zahvate pitamo kako ste, objasnit ćemo Vam što slijedi kako bi Vi kao pacijent mogli razviti sliku o zahvatu koji, a ja kroz razgovor procjenim imate li strah ili nedoumica. Savjetujem Vam da svakako uvijek budete direktni i iskreni, jer je već velika stvar što ste došli i odlučili se suočiti sa strahom, i napraviti za sebe nešto prekrasno. Mi ćemo dati sve od da Vam olakšamo boravak kod nas, i da nam na koncu vjerujete i osjećate se dobro.

Što ako ipak dođe do panike?

Ako Vas uhvati panika ključna je stvar da se smirite, prvi je korak svakako vratiti se normalnom disanju, a tu ćemo Vam pomoći jednostavnim vježbama i navoditi Vas. Ono što sigurno pomaže je i blizina i razgovor. Ne vole svi biti u fizičkom kontaktu ali zato uvijek pitamo hoće li Vam biti lakše ako Vas držimo za ruku ili pričamo o nekoj temi koja Vas opušta, a većina naših pacijenata to rado prihvati. Osobno ću stajati pored Vas, i hrabriti Vas kako odlično surađujete jer je to na koncu i istina. Naravno, kad zatreba napravit ćemo pauzu da si uzmete zraka, popijete vode, promućkate suha usta… Ako volite životinje, rado ću Vam pričati o Vašem ljubimcu jer mi pacijenti često pokažu i fotke i ispričaju o njima, ili recimo o Vašim unucima ili djeci. 🙂

U 95% slučajeva će pacijent izaći iz ordinacije, smijući se i govoriti doslovno ovim riječima ” kakvu sam ja bespotrebno frku izazvao” jer se uvjeri da ništa nije toliko strašno kako izgleda. 

Ona ključna stvar je sigurnost. Kad se čovjek osjeća sigurnim bilo to pored druge osobe ili pod sigurnim, stabilnim krovom tad se ne plaši nijedne oluje. 🙂

Nadam se da sam Vas barem malo ohrabrila i da ćete za početak doći na pregled i upoznati nas. 🙂

Laura, Odjel dentalnih savjetnika

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...