Što kada Vas uhvati panika kod zubara?

Osim straha od boli, najčešći je strah od panike za vrijeme posjeta zubaru. Što ako Vam ponestane zraka, te se počnete znojiti i paničariti…?

Osobno iskustvo

Kao dentalni savjetnik sam se susrela sa sličnim strahovima, pa Vam s iskustvom mogu reći, sve je normalno i razumljivo. Ne trebate brinuti i unaprijed razmišljati “Što ako..”, jer kod nas straha nema, izuzetno smo profesionalni i uvijek vodimo računa o pacijentu te kako se osjeća u svakom trenutku. 

Prije samog početka zahvata bitno je upoznati pacijenta. Uvijek kad nam dođete na zahvat pitamo kako ste, a nakon toga slijedi objasnjavanje što slijedi kako bi Vi, kao pacijent, stvorili sliku o zahvatu koji radimo. Savjetujem Vam da svakako uvijek budete direktni i iskreni. Već je velika stvar što ste došli i odlučili se suočiti sa strahom te napraviti nešto za sebe. Boravak kod nas proći će ugodno, a na kraju ćete steći povjerenje te se osjećati dobro.

Što ako ipak dođe do panike?

Prvi je korak vratiti se normalnom disanju, a tu ćemo Vam pomoći jednostavnim vježbama i navoditi Vas što trebate raditi. Ono što pomaže je blizina i razgovor. Ne vole svi fizički kontakt, ali mi uvijek pitamo hoće li vam biti lakše ako Vas držimo za ruku ili pričamo o nekoj temi koja Vas opušta, a većina naših pacijenata to objeručke prihvati. Osobno ću stajati pored Vas i hrabriti Vas kako odlično surađujete, jer je to i istina. Ako treba napravit ćemo pauzu za predah, gutljaj vode te osvježiti suha usta… Volite li životinje, rado ću s Vama pričati o Vašem ljubimcu ili o bilo čemu drugom.

U 95% slučajeva će pacijent izaći iz ordinacije, smijući se i govoriti doslovno ovim riječima kakvu sam ja bespotrebno paniku izazvao” jer će se uvjeriti da ništa nije toliko strašno kako izgleda. Ona ključna stvar je sigurnost. Kad se čovjek osjeća sigurnim bilo to pored druge osobe ili pod sigurnim, stabilnim krovom tad se ne plaši niti jedne oluje. 🙂

Nadam se da sam Vas ohrabrila i da ćete za početak doći na pregled i upoznati nas. 🙂

Laura, Odjel dentalnih savjetnika

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...