Oštećuje li izbjeljivanje zubi zubnu caklinu?

Bijeli zubi želja su svih nas, a posebno zadnjih godina sa svih strana nas oblijeću fotografije savršenih osmijeha, koji su tako prekrasno bijeli i savršeni. Posebno na Instagramu i sličnim mrežama. Sigurna sam da ćete se složiti. Prije svega ću Vam reći da su neki od tih osmijeha sigurno ljuskice ili zubne krunice, dok neki ljudi zaista imaju sreću pa imaju prirodno bijele zube, a neki od tih savršenih bijelih zubi su svakako i rezultat izbjeljivanja zubi.

Ovo je tema koja je vrlo česta, i gotovo svaka osoba dolazi s mislima da izbjeljivanje šteti zubima i oštećuje zubnu caklinu. No, što je prava istina?

Prije svega, krenimo od metoda koja se koristi za izbjeljivanje zubi. Najčešće su metode izbjeljivanje gelom, a iste se mogu odraditi kod kuće ili kod stomatologa. Gel koji se koristi za izbjeljivanje zubi djeluje na način da prodire u mikropore cakline i mijenja strukturu molekula zaduženih za bijou zuba.

Sastav gela za izbjeljivanje čini određena koncentracija peroksida koji je glavni sastojak te dodataka za smanjivanje osjetljivosti zuba tijekom i nakon zahvata. Ono što je svakako odlična vijest i odgovor na vječno pitanje je da ovakvi gelovi za izbjeljivanje ne oštećuju zubnu caklinu i potpuno su sigurni za korištenje. 

Prije izbjeljivanja je potrebno očistiti kamenac i ispjeskariti zube – kako bi rezultat bio što bolji i gel mogao ujednačeno djelovati.

Trajnost boje je individualna, a ovisi o strukturi zuba i navikama osobe (tamna hrana, tamna pića, pušenje…). Boja može potrajati i do nekoliko godina ako se poboljšaju navike i redovito i pravilno vodi oralna higijena. Ono što bih svakako napomenula je da se ne preporuča raditi izbjeljivanje više od 1x godišnje jer bi zubi mogli postati puno osjetljiviji. Ako imate želju izbijeliti zube, svakako se posavjetujte s Vašim stomatologom i radite to u kontroliranim uvjetima s provjernim proizvodima. Ne preporučam naručivanje neprovjerenih proizvoda s internet, jer ćete za gotovo istu cijenu od Vašeg stomatologa dobiti siguran i provjeren proizvod.

Petra Šulina, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...