Ne želim više lijepiti protezu, od čega krenuti? 

Ako već neko vrijeme nosite mobilnu zubnu protezu, vjerujem da Vaša frustracija raste i s vremenom Vam je sve teže funkcionirati s njom. 

Mobilna proteza jedno je od rješenja problema većih bezubih prostora ili potpune bezubosti, i ona kao takva ima funkciju, dakle s njom biste trebali moći normalno jesti. Međutim, ni ona nije trajno rješenje te ćete i nju s vremenom morati mijenjati.

Njezini nedostatci su veličina i robusnost same konstrukcije koja se često proteže preko zubnih grebena, nepca i pod jezičnog prostora te ulazi u prostor ispod usnice. Osim što je potrebno vrijeme da se pacijent navikne na “puna usta” nekakvog novog materijala,  potreban je period privikavanja na drugačiji izgovor slova, produkciju sline, zagriz, itd.. 

S vremenom Vam se čini kao da proteza popusti i ne paše Vam kao na početku. To je sasvim normalna pojava jer se Vaše zubno meso tj. zubna kost se povlači, a proteza postaje prevelika. Naime, u području izvađenih zubi dolazi do progresivnog gubitka kosti kako starimo. Odnosno s  vremenom nastane međuprostor između proteze i zubnog grebena sa posljedičnom nestabilnošću  proteze. Gubi se vakuum učinak na čijem principu se proteza drži u ustima te ona postane pomična i  ispada. Pacijenti si u početku pomažu lijepljenjem proteze, međutim nakon određenog vremenskog  perioda niti to nije dovoljno. Rješenje u takvim situacijama je ugradnja 4 ili 6 implantata, tada smo u  mogućnosti napraviti konstrukcije koje su fiksne te estetski, funkcijski i psihološki puno prihvatljivije.

Savjetujem Vam da svakako obavite pregled, i ako je moguće što prije od gubitka zubi ugradite zubne implantate kako biste sačuvali kost. Nažalost, ako prođe nekoliko godina velike su šanse da nema više dovoljno kosti za ugradnju zubnih implantata.

Moja iskrena preporuka uvijek su zubni implantati i fiksni zubi, benefita je mnogo, a najvažniji su svakako:

  • Fiksni zubi su trajno rješenje
  • Fiksni zubi na implantatima su stabilni 
  • Zubni implantati zadržavaju oblik lica
  • Zubni implantati imaju doživotnu garanciju
  • Imate prirodan osjećaj i rade se po mjeri

Nazovite nas za termin pregleda i riješite sve nedoumice koje Vas još muče, i najvažnije pružite sami sebi priliku da ponovno normalno jedete i smijete se.

Nazovite na broj 00385 1 5566 431, ili pišite na WhatsApp broj 00385 99 5830 814.

Silvija Rupčić, dr. med. dent

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...