Što mogu jesti nakon ugradnje implantata i kako se trebam ponašati?

Jeste li znali da ugradnja implantata traje svega 10-ak minuta? Iako na samu pomisao zaista može zvučati strašno, ugradnja implantata je brz i bezbolan postupak, čak i izrada obične plombe traje duže. Pacijente često brine i uvijek pitaju koliko traje oporavak nakon ugradnje implantata. Iznenadit ćete se koliko je oporavak također kratak, ali kako biste se unaprijed mogli pripremiti, za Vas imam nekoliko savjeta i informacija što Vas očekuje nakon same ugradnje.

Nakon ugradnje implantata u čeljusti ostaje zašivena rana koja zahtijeva posebnu njegu, ali i posebnu prehranu. Dobra vijest je da usna šupljina jako brzo cijeli, a ovo je nekoliko savjeta za sve koji prođu ugradnju implantata:

1. Svakako prije dolaska na termin dobro pojedite i operite zube kao obično. Na dan zahvata te dan poslije nemojte koristiti vodicu za ispiranje usta. 

2. Nakon što osjetite kako anestezija nakon ugradnje implantata polako popušta držite hladni oblog na tom području lica kako biste ublažili moguće oticanje. 

3. Već nakon kratkog vremena možete slobodno piti, a jesti Vam savjetujemo tek nakon što anestezija popusti do kraja (otprilike 2 sata nakon zahvata). Na taj način ćete izbjeći ozljede pri žvakanju hrane jer Vam je teško kontrolirati jačinu zagriza pod djelovanjem anestezije. 

4. Pacijenti me često znaju pitati što mogu jesti nakon implantološkog zahvata, bitno je izbjegavati toplu i začinjenu hranu i napitke. 

5. Važno je da u prvih 48 sati od zahvata ne pijete na slamku. Znam da se to mnogim pacijentima čini logičnim potezom kako bi zaštitili svježu ranu, ali upravo zbog korištenja slamke moguće je pucanje šavova.

6. Kako biste izbjegli upalu još svježe rane u čeljusti ne konzumirajte zrnatu hranu koja se može nakupiti u rani. 

7.Prvih dana jedite juhe, jogurt, voćne kašice, sladoled, frape i puding. Možete i izmiksati kuhano povrće i začiniti ga s maslinovim uljem.

8. Zadnje ali jednako važno: Ne pušiti prvih 48 sati nakon zahvata.

Bez brige, u Identaliji ste u pravim rukama iskusnog kirurga, brzo će sve proći, a još brže ćete se oporaviti i vratiti u svoju svakodnevicu.

Marina Dukić, Odjel podrške pacijentima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...