Stomatolog savjetuje – kako odabrati oblik zubnih krunica i materijal

Kad razmišljate o Vašem novom osmijehu, siguran sam da već imate ideju kako bi on trebao izgledati.

Jedno od najčešćih pitanja koje dobivam od pacijenata je uvijek vezano za oblik krunica i zuba. Često pacijenti imaju određene želje i vizije, neke je naravno moguće ispuniti, ali uz stručan savjet stomatologa konačan rezultat često postane i bolji od zamišljenog. 

To se događa kad ste u rukama profesionalaca s iskustvom. 

Oblik krunica određujemo prema obliku glave, općenito fizionomiji pacijenta, dužini usana te liniji osmijeha kako bi finalni zubi savršeno pristajali. Osim oblika, bitno je odabrati i materijal u skladu sa zagrizom i prirodnom bojom zuba kako bi finalni rezultat odgovarao i estetski i potpunom funkcijom čeljusti. 

Najčešće savjetujem zube od cirkon keramike ili pune keramike jer su estetski najbolji materijali, garantiraju vrhunsku estetiku i u praksi se pokazuju kao vrlo izdržljivi, a ukoliko primjerice nekad dođe do povlačenja zubnog mesa, rubovi neće biti vidljivi i zubna krunica u potpunosti izgleda kao prirodan zub. Ipak, u nekim slučajevima se koriste i drugi materijali, ali to Vam svakako treba objasniti stomatolog prilikom pregleda i konzultacija sukladno Vašem stanju u čeljusti. 

Savjetujem da na pregled ponesete fotografiju Vaših zubi i osmijeha iz mladosti ili fotografiju osmijeha kakav priželjkujete, a zajedno ćemo već na pregledu prokomentirati i pronaći idealan osmijeh po Vašoj mjeri. Ne ustručavajte se predložiti i pitati, jer svi imamo isti cilj, da se Vi napokon smijete i budete zadovoljni sami sa sobom. Rado ću Vam dati bilo kakav savjet iz prve ruke, a na taj način ćemo stvoriti povjerenje i zajedničke vizije. 

Vidimo se na pregledu!

Josip Jezidžić, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...