Sve što trebate znati o ugradnji zubnih implantata

Kada razmišljate o nadoknadi izgubljenih zuba, zubni implantati predstavljaju zlatni standard u dentalnoj medicini. Ova sofisticirana metoda pruža dugotrajna i estetski privlačna rješenja za vaš osmijeh. No, prije nego što se odlučite na ovaj korak, važno je razumjeti što podrazumijeva ugradnja zubnih implantata i kako ona utječe na vaše oralno zdravlje.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su mali titanski vijci koji se postavljaju direktno u kost čeljusti, služeći kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Nakon što se implantat integrira s kosti, na njega se postavlja proteza, poput krune ili mosta, koja vizualno i funkcionalno odgovara prirodnim zubima.

Koliko traje ugradnja zubnih implantata?

Ugradnja zubnih implantata započinje detaljnim pregledom i planiranjem. Nakon pregleda i izrade RTG snimka, oralni kirurg markira poziciju implantata u čeljusti te svrdlom priprema poziciju za implantat u kosti. Kada je pozicija pripremljena provjerava se položaj te se postavlja implantat. U nekim slučajevima može biti potrebna prethodna rekonstrukcija kosti ili drugi preparativni postupci.

Sam postupak ugradnje obično je brz i uz lokalnu anesteziju gotovo bezbolan. Cijeli proces može trajati između 10 do 15 minuta.

Nakon postavljanja implantata, slijedi period čekanja od nekoliko mjeseci tijekom kojeg dolazi do oseointegracije – spajanja implantata s kosti.

Ugradnja zubnih implantata

Oporavak nakon ugradnje zubnog implantata

Brzina oporavka nakon ugradnje zubnog implantata varira od osobe do osobe.

Nakon ugradnje implantata najčešće se radi o bezbolnom oporavku u trajanju od svega 2-3 dana. Ponekad može biti prisutan osjećaj nelagode prvih nekoliko dana, što je normalno, jer je u usnoj šupljini nastupila promjena i zapravo se samo treba naviknuti.

Kod nekih pacijenata može doći do oticanja ili pojave sukrvice u području ugrađenog implantata, što u pravilu nestane kroz koji dan. Potpuni implantološkim oporavkom smatra se vrijeme kada završi proces oseointegracije, odnosno kada implantat u potpunosti sraste s kosti čeljusti.

Period oseointegracije – srastanje implantata s kosti, u gornjoj čeljusti traje između 3-6 mjeseci, a u donjoj između 2-3 mjeseca. Za to vrijeme neće osjećati nikakve smetnje ni bolove, no ovo je bitno kako bi implantat postao dovoljno stabilan da kasnije drži zubnu krunicu ili most.

Zašto je kvaliteta bitna?

Kvaliteta materijala i preciznost pri ugradnji su ključni za uspjeh terapije.

Kao zlatni standard koriste se titanski implantati. Biokompatibilni su, ne izazivaju alergijske reakcije, a po mehaničkim karakteristikama su ispred svih ostalih alternativnih materijala. Proizvođači skupih implantata ulažu velika financijska sredstva na klinička testiranja i zadovoljavanje najstrožih i najspecifičnijih testova. Ogroman trud ulažu i u stjecanje novih znanja, istraživanja i u pravilu su okupljeni oko najvećih stručnjaka u ovom području.

Visokokvalitetni materijali, poput premium marke Nobel, osiguravaju dugovječnost i stabilnost implanta, dok precizna ugradnja minimizira rizik od komplikacija.

Odabir stručnjaka

Izbor pravog stručnjaka za implantologiju je presudan. Iskusni dentalni kirurg, poput našeg dr. oralne kirurgije Bergovac, će uzeti u obzir sve aspekte vašeg slučaja kako bi osigurao najbolji mogući ishod liječenja.

Ukratko, kada razmišljate o nadoknadi izgubljenih zuba pomoću implanta, ključno je obratiti pažnju na kvalitetu materijala i stručnost tima koji će provesti postupak. S pravilnim planiranjem i profesionalnom ugradnjom, zubni implantati mogu vam pružiti ne samo ljepotu već i funkcionalnost koja će trajati godinama.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...