Zanimljivosti o trudnoći i stomatološkim zahvatima koje niste znali

Kako nam je već svima poznato, uslijed trudnoće žena prolazi kroz puno hormonskih promjena, a često ćete čuti kako imaju dosta problema sa zubima.

Važno je naglasiti da ukoliko planirate trudnoću, sve zahvate obavite prije, a u nastavku pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica i kako postupati sa stomatološkim zahvatima u trudnoći.

Što se događa sa zubima u trudnoći?

U trudnoći dolazi do raznih hormonskih promjena, a jedan od njih može utjecati i na naše zube, odnosno može doći do povećanja kiseline u ustima radi jutarnjih mučnina koje mogu oštetiti caklinu. Osim toga, često se javlja trudnički gingivitis – upale zubnog mesa povezane s trudnoćom. Uzrok tome je povišena razina progesterona što dovodi do povećane osjetljivosti vezivnih tkiva.

Može li se upala mesa u trudnoći nekako spriječiti?

Važno je reagirati na vrijeme. Dakle, ukoliko i dođe do trudničkog gingivitisa, potrebno je posjetiti stomatologa neovisno o stadiju trudnoće, redovnim kontrolama se to može riješiti već na početku. Iako je bolno, ne smije se izbjegavati četkanje upaljenih područja već treba iščetkati bakterije, u protivnom ne četkanje dovodi do nakupljanja plaka i bakterija, a to uzrokuje još jače upale.

Preporučaju li se uopće bilo kakvi zahvati u trudnoći?

Preporučaju se sanirati hitna stanja kao što je upala zuba, zubnog mesa i slično, ali sve ostalo je bolje izbjeći. Naime, za vrijeme trudnoće se ne radi CT i RTG koji su potrebni za dijagnostiku, ženama je otežano sjedenje, a stomatološki termini su uvijek duži. Poseban oprez zahtjeva i uzimanje antibiotika, ali prema potrebi se konzultira ginekolog.

Što sa nošenjem aparatića, prekida li se terapija u trudnoći?

Terapija se prekida samo uslijed jačeg trudničkog gingivitisa, razlog tome je otežana oralna higijena. Naime, na aparatiću se skupljaju ostaci hrane, time dolazi do plaka i razmožavanja bakterija i naposlijetku još jačeg gingivitisa.

Savjet više

Svakako je potrebno paziti na oralnu higijenu,a ako je meso osjetljivo uzeti mekanu četkicu. Redovitim četkanjem i kontrolama prema potrebi neće biti nikakvih problema.

dr. med. dent. Iva Drobec

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...