3 razlike između klasične zubne proteze i fiksne proteze na implantatima

Kako sad već neko vrijeme pratim pacijente na pregledima i zahvatima, vrlo rado ću objasniti našim budućim pacijentima kako će im biti najlakše odlučiti što je najbolje za njih.

Neke od ključnih razlika između klasičnih proteza i proteza na implantatima su sljedeće:

  • Mobilna proteza se mora lijepiti i često spada jer s vremenom pacijentu više ne odgovara (povlači se zubna kost i proteza postaje prevelika), proteza na implantatima ostaje čvrsta bez obzira na vrijeme jer implantati drže čeljusnu kost da se ne povlači.

  • Mobilne proteze imaju nepce, i pacijenti upravo nepce navode kao najveću prepreku zašto se ne mogu naviknuti na protezu + gubi im se osjet hrane. Naravno, fiksne proteze, ili bolje reći fiksni zubi nemaju nepce, i to pacijentima daje osjećaj kao da ponovno imaju svoje zube.

  • Mobilne proteze dodatno stvaraju traumu jer se čuvaju u čaši. Osim što to stvara nelagodu jer i Vaš partner gleda u njih, pacijentima je podsjetnik na nešto što ih svakodnevno frustrira. Fiksni zubi su fiksirani u čeljusti, i nitko ih neće vidjeti, vidjet će se samo lijep osmijeh.

Pacijenti mi nerijetko kažu da ih stavljanje ljepila frustrira, jer osim što gotovo da i ne pomaže, proteza je puna ljepila i treba ju čistiti, i to naravno bude i nekoliko puta dnevno. Zubne proteze također treba skidati povremeno i noću kako bi se nepce odmorilo. Nepce koje smo već spomenuli gore je potrebno jer jedino ono protezi daje kakvu takvu stabilnost. Druga stvar na koju se naviknu s vremenom je rezanje hrane na male komadiće, otapanje hrane slinom pa tek onda malo žvaču da bi na koncu progutali zalogaj. Dakle, svakako sugeriram svakome tko može da odabere fiksne proteze, odnosno zube koji su fiksirani na zubnim implantatima. Osim stabilnosti koja je pacijentima najvažnija, takvi zubi estetski zaista izgledaju prirodno i privlačno. 

Vrijeme je da se pozdravite s Vašom protezom u čaši i odaberete za sebe ljepša jutra, s novim osmijehom. Kad stižete na pregled?

Darija Klinac, Odjel dentalnih savjetnika

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...