5 namirnica koje uzrokuju karijes

Pravilna i izbalansirana prehrana jako je važna za naše zdravlje. No, jeste li znali da neke namirnice mogu znatno povećati rizik od stvaranja karijesa? Nije tajna da slatko šteti zubima, a ovih 5 namirnica bih izdvojila kao glavne neprijatelje za zdravlje naših zubi:

  • Čokolada
  • Bomboni (posebno gumeni)
  • Keksi s puno šećera
  • Gazirani sokovi (sadrže puno šećera i kiseline)
  • Čips, pereci i slične grickalice (lijepe se za zube radi škroba i zadržavaju na zubima)

Što je zubni plak?

Zubni plak naziva se još i bakterijski biofilm, a predstavlja mekane naslage na zubima, ili jednostavnije rečeno to su bakterije nakupljene na našim zubima koje uzrokuju brojne promjene i bolesti na našim zubima, ali i u usnoj šupljini.

 

Što zubni plak radi našim zubima?

Plak se nakuplja na zubima, ali i na zubnom mesu, i potrebno ga je ukloniti redovitom i pravilnom higijenom, a ovdje bih naglasila važnost korištenja zubnog konca koji uvelike pomaže ukloniti zubni plak detaljno. Naime, najopasniji je plak tj. Naslage koje su starije od 24 sata. Kako bi Vam bilo lakše razumjeti, recimo to ovako – ako se plak ne odstrani, bakterije koriste šećere koje unosimo hranom i pićem i pretvaraju ih u kiselinu koja razara tvrdu strukturu našeg zuba – caklinu i tako nastaje karijes. Plak koji se nalazi uz rub zubnog mesa se pretvara u kamenac, što naposljetku dovodi do upale zubnog mesa i parodontoze. 

Treba li oprati zube odmah nakon što smo pojeli nešto slatko, ljepljivo?

U idealnim okolnostima svakako, no znamo da je to neizvedivo jer gotovo nitko u torbi ne nosi četkicu i pastu za zube. Ipak, savjetujem Vam da svakako zube operete što je prije moguće ako ste jeli nešto od spomenute hrane. A svakako nemojte zaboraviti oprati zube najmanje 2x dnevno. Savjetujem bass tehniku pranja zubi, i redovito korištenje zubnog konca. Naravno, uz sve navedeno, redovito posjećujte Vašeg stomatologa na godišnjim kontrolama.

Silvija Rupčić, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...