5 zanimljivih činjenica o zubima koje niste znali

Zubi su svakako dio prvog dojma koji ostavljamo na druge ljude, dio su naše osobnosti, toliko toga možemo reći iz toga kako nam se netko nasmijao…

Zubi su vrlo  zanimljivi, a izdvojio bih nekoliko zanimljivih činjenica: 

  • Iako se većina ljudi rodi bez zubi, moguće je da se neke bebe rode s njima, to je rijetko ali se može dogoditi. Prvo imamo mliječne, a zatim trajne zube. Zanimljivo je da mliječnih zubi ima 20, dok trajnih ima 32.

  • Zubna caklina je najtvrđi dio zuba, ali i najtvrđi dio u ljudskom tijelu zbog visokog sadržaja mineralnih tvari. Na mliječnim zubima je caklina nešto deblja pa mliječni zubi djeluju bjelji.

  • Za razliku od ostalih organa u tijelu, naši zubi ne mogu zarasti ni obnoviti sem zato je jako važna pravilna oralna higijena, kako biste što duže zadržali Vaše zube i zdravlje usne šupljine.

  • U našim se ustima nalazi čaj preko 300 vrsta bakterija, a najodgovornija za kvarenje zuba je Streptococcus mutans, koja razlaže šećer i drugu hranu u kiseline koje nagrizaju zube.

  • Umnjaci se nazivaju i zubi mudrosti jer zadnji niču, a vrijeme i broj nicanja vrlo varira od osobe do osobe; naime nekim ljudima nikne samo 1 umnjak, a nekima sva 4, stoga ne brinite ako nemate sva 4.

Zubi nam puno služe, a da toga nismo ni svjesni zato apeliram da ih čuvate. Nemojte čekati da se dogodi neizdrživa bol jer imate nelagodu od odlaska kod zubara. Reagirajte na vrijeme i ne bi trebalo biti većih problema. Nalazimo se u modernom vremenu kad je sve lakše, pa i stomatološki zahvati. Ako niste, posjetite Vašeg doktora za zube na redovnoj godišnjoj kontroli. 

Ivan Beke, dr. med. dent.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ne odgađajte.
Javite se odmah!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Moglo bi Vas zanimati i...